A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

Nyári túrázás

A nyári hőségben legtöbben a vízparton, strandon, vagy otthon a légkondicionált szobában keresnek menedéket a magas hőmérséklet elől, pedig egy hegyi, vagy erdei túra is szuper választás lehet, ha kerülnénk a napsugarakat. A magasabban fekvő területeken eleve hűvösebb a levegő, a fák árnyéka pedig még kellemesebbé teszi a hőérzetet, így a kánikula ellenére sem kell feltétlenül lemondanunk a mozgás öröméről. Indulás előtt fontos ugyanakkor figyelembe vennünk az időjárási körülményeket, hiszen természetesen más felszerelésre lesz szükségünk egy nyári túrázás során, mint a hűvösebb évszakokban.

A közeli hegyekben és erdőkben ugyan csak hűvösebb az idő, de ha magasabbra készülünk kirándulni, akkor nagyon fontos a réteges öltözködés. Szükséges meleg ruhát is magunkkal vinni, ugyanis nagyon hirtelen szélsőséges időt is kifoghatunk. Jégeső, szél, hózápor és hirtelen lehűlés.

A könnyed nyári túrákhoz érdemes jól szellőző, gyorsan száradó ruhát választani. A legalkalmasabb technikai ruházat, ami (nem pamutból!) műszálas anyagból készül. Érdemes rövidnadrágot vagy lecipzárazható hosszú túranadrágot választani, de manapság már léteznek olyan speciális hosszú ruházatok, melyek jobban hűtenek, mint amikor csak kevés ruha fedi a testet.

Ne felejtsük el, hogy a hátizsák viselése is növelheti a hőérzetet, így ha módunk van rá ebből is olyat válasszunk, ami vagy vékonyabb anyagból készült és jó szellőző rendszerrel rendelkezik. 

A legfontosabb a megfelelő túracipő kiválasztása, mely lehet alacsony-, vagy magasszárú, akár vízálló, de mindenképp legyen jó a szellőzése. Nem érdemes sima sportcipőben útnak indulni annak ellenére, hogy meleg van, hiszen könnyedén kimehet a bokánk egy rossz lépésnél, de akár egy tüske, vagy kullancs is kellemetlen élményeket okozhat.

Mivel szinte elkerülhetetlen egy-egy túraútvonal során, hogy naposabb részeken is kénytelenek legyünk gyalogolni, semmiképp ne feledkezzünk meg a fej védelméről. Egy sapka vagy kendő mindenképp legyen a táskában, de azoknak, akik jobban izzadnak, fejpánt viselése is ajánlott, hogy az izzadság ne kerüljön a szemükbe. 

Nyáron sokszor előfordulhatnak kisebb-nagyobb záporok, zivatarok, akár váratlanul is, ezért esőkabát vagy héjkabát mindig legyen bekészítve a táskába. 

Ha megvan a megfelelő ruházat és beszereztük az egyéb eszközöket is, akkor ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról. A nagy melegben kiemelkedően fontos a hidratálás, különösen ha még aktív testmozgást is végzünk. Nem utolsó sorban pedig bőrünk védelmére is ügyeljünk. Érdemes napvédő krémmel bekenni a szabadon lévő bőrfelületet, főleg az arcot és a vállakat. Egy kis odafigyelés mellett a nyári melegben is pozitív élmény lesz a kirándulás.

Amennyiben kedvet kaptál egy kiránduláshoz, böngészd át esőkabát és héjkabát kínálatunk webáruházunkban:

Női esőkabátok/héjkabátok:
https://sportplaza.hu/noi/kabatok/esokabat


férfi esőkabátok/héjkabátok:
https://sportplaza.hu/ferfi/kabatok/esokabat
2XUAdidasAigleAtomicBartsBresserBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDeuterDockersDoohocKeyDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFanaticsFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHummelHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLevenhukLowaLuhtaMagliteMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReimaRocklandRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconyScarpaSchöffelSeaToSummitShoepsSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUseemeUYNVangoVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZOM, BESSENYEI BELA