... A sárkányeregetésről…
 
 
  A sportruházati szakértőd, már 14 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

A sárkányeregetésről…

Amikor a sárkányeregetésre gondolunk, legtöbbünknek visszaköszönnek a gyerekkori emlékei: zsírpapír, színes ceruza és persze a Technokol ragasztó szaga. Az izgalom, hogy fog-e a sárkány repülni, és a töprengés, hogy milyen színekből rakjuk össze a farkát. Manapság már rengeteg szín és forma közül lehet választani, és a modern kialakításoknak köszönhetően már nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is élvezhetik ezt a kiváló szabadidős tevékenységet.

A sárkányeregetés jó móka és olyan egyszerűnek hangzik... Jön a szél, felkapja a sárkányt, és kész… A valóság azonban az, hogy valamennyire érteni is kell a röptetés csínját-bínját, különben a földön marad az a sárkány.

A sárkány reptetéséhez két dolog feltétlenül kell: szél és sárkány. Kell ezen kívül tágas terep, ahol nem félő, hogy miközben az égre meredt tekintettel szaladunk a sárkány után, belerohanunk valamibe. Az egyszerű, egyzsinóros modellekkel már 3 éves kortól el lehet kezdeni ismerkedni. A cuki, színes, állatos, polipos, esetleg pillangós modellek hamar rabul ejtik a gyerekek szívét, segítségükkel játék lesz a testmozgás! Ezek a sárkányok könnyen röptethetőek és egyszerűen használhatóak. Segítik a gyerekek térbeli tájékozódásának, mozgáskoordinációjának fejlődését. A modern sárkányok többsége azonban ma már 2 zsinórral rendelkezik. A zsinórok segítségével képesek leszünk a papírsárkányt akár több tíz méter magasságba repíteni és a zsinóroknak köszönhetően könnyedén irányítható. Minden azon az elven működik, hogy amelyik oldal zsinórját húzzuk, a sárkány fokozatosan abba az irányba fordul el. Akár 10-12 fordulatot is csinálhat egy irányban, de ezt követően célszerű ugyanannyit forgatni az ellenkező irányba is, hogy a zsinór kitekeredjen.
A sárkányeregetés elengedhetetlen tényezője a szél. Enyhébb szélben a papírsárkány lassúbb, viszont erősebb szélben jelentősen felgyorsul. Minél gyorsabb a sárkány, annál nehezebben irányítható.
Kijelenthetjük, hogy a papírsárkányok klasszikus alakja lassan már a múlté, melynek a delta alakú sárkány veszi át a helyét. Az igényesebbek számára léteznek még érdekesebb alakzatú sárkányok is. Az alaknak és konstrukciónak köszönhetően a sárkány intenzívebben kihasználhatja a szél erejét és így még magasabbra tudjuk repíteni. A sárkányok ezt a változatát paplansárkánynak nevezik és elsősorban tapasztaltabb felnőttek számára lett tervezve.
Ha kiválasztottuk a megfelelő sárkányt, a következőkre érdemes odafigyelni mielőtt nekiállunk reptetni:

-        Mérjük fel a terepet! Soha ne eregessünk sárkányt olyan helyen, ahol sokan tartózkodnak, vagy villamosvezeték van a közelben.

-        Határozzuk meg a szélirányt. Ezután álljunk úgy a sárkánnyal, hogy a szelet a tarkónkon érezzük, és lassan eresszük el, fektessük rá a szerkezetet.

-        Győződjünk meg róla, hogy a szerkezet valóban belekapaszkodott a szélbe. Csak ezután kezdjünk el hátrálni, miközben óvatosan lazítunk a zsinóron. Fontos, hogy mindig csak annyit engedjünk utána, hogy a zsinór (vagy több zsinór) még feszes maradjon.

-        Valaki mindig álljon a sárkányt röptető személy mögött (és ne a gyerkőc legyen az…), így elkerülhetők a balesetek.

-        Soha ne engedjük a sárkányt túl alacsonyra, mert könnyen megsérülhet valaki. A feszes kötél is komoly sebesüléseket tud okozni, azt is kísérjük mindig figyelemmel.

-        Se viharban, se szélcsendben ne eregessünk sárkányt, az első veszélyes, a második unalmas…


Sárkányokat ugyan nem kínálunk webáruházunkban, azonban az eregetéshez kiválóan alkalmas a sportos utcai ruházat is.

Tekintsd meg a Heavy Tools legfrissebb ajánlatatát és találd meg kedvenc darabod!

https://sportplaza.hu/heavy-tools


2XUAdidasAigleArcade BeltsAtomicBartsBossBridgedaleBruntonCabin ZeroCalvin KleinCare PlusCarreraCEPCollonilColmarColumbiaConverseCraftCrocsDaineseDare2beDesigualDeuterDorkoDorko_HungaryDr. MartensEagle CreekEastpakEasy CampEdelridEVOLVFerrinoFjallravenFundangoGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHummelHYDRAPAKIcebreakerJack & JonesKappaLafumaLeathermanLEKILenzLevi'sLowaLuhtaMagliteMerrelMerrellMicoMilletMizunoMountain HardwearMustoNauticaNew EraNikeNike EQNike_NiteizeNokwolNordicaO'NeillOakleyONONEILLOutwellPepe JeansPetzlPierre CardinPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReplayRonhillRP OutdoorRukkaSalewaSalomonSaxxScarpaSchöffelSeaToSummitSidasSkechersSmartwoolSmithSorelSpeedoSportplázaSpyderSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTHERM-ICTimberlandTommy HilfigerTorstaiUmbroUnder ArmourUYNVangoVaudeVerigaZiener
X
ITT DOLGOZOM, BESSENYEI BELA