A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat

Hogyan válassz túrabakancsot?

Amennyiben túrabakancsot keresünk kirándulásra, komolyabb túrára vagy akár csak rövidebb sétára, könnyen elveszhetünk az óriási a választék láttán. Ahány féle terep és felhasználási mód, annyi féle stílus és forma. Van azonban néhány alap szempont, amire érdemes odafigyelni a vásárlás során...

Nézzük ezeket!

FELHASZNÁLÁS

Az első szempont, amit érdemes komolyan megfontolni, hogy milyen célra szeretnénk bakancsot. Hiszen mást várunk el lábbelinktől mikor egy könnyed sétára indulunk és más kritériumoknak kell megfeleljen, ha kirándulni, túrázni vagy komoly terepre készülünk vele. Ezért érdemes tisztában lenni a különböző típusokkal:

Kirándulócipő / bakancs

Ezek a lábbelik hétköznapi használatra lettek kifejlesztve. Alkalmasak utcai viseletre, könnyed sétákra vagy akár rövidebb kirándulásra is könnyű terepen. Amennyiben nem hideg időben tervezzük a sétát, akkor nem is feltétlen szükséges a bakancs, így akár egy félcipő is alkalmas lehet. Ezek a cipők is azonban erősebb kialakításúak. A hagyományos sportcipőkhöz képest a talp picit keményebb, stabilabb és erősebben bordázott, míg a felsőrész is ellenállóbb anyagból készül, hogy védje a lábat és stabilabban fogja. Ezek a cipők könnyűek és jól szellőznek, így ideálisak könnyű felhasználásra.

Túracipő / magasszárú túracipő

Ha már kicsit többre vágysz a rövid sétánál és kisebb-nagyobb kirándulásra, rövidebb túrára készülsz, akkor már szükséged lesz egy túracipőre vagy túrabakancsra. Rövidebb túrához, könnyű hátizsákos vagy aktív mozgáshoz választhatsz félcipőt is. Egy jó túracipő már erősen bordázott talppal rendelkezik, melynek fő funkciója a lépés- és csúszásbiztonság megőrzése és a jó tapadás, kapaszkodás különböző terepeken. A középtalp biztosítja a láb stabilitását és a csillapítást, míg a robosztus felső védi a lábat. A félmagas vagy magaszárú verziók jobban tartják a bokát, zártabbak, merevebbek, így hosszabb túrára vagy nehezebb hátizsákkal már inkább ezek ajánlottak. Természetesen ebben a kategóriában már vízálló verziók is léteznek, melyek membránnal vannak ellátva.

Túrabakancs 

Ha komolyabb terepre igyekszünk, nehezebb hátizsákot cipelünk vagy hosszabb túrára készülünk, akkor lábunknak már mindenképp egy komolyabb túrabakancsra van szüksége. Ennek a talpa még merevebb, középtalpa vaskosabb, felsőrésze robosztus, erős anyagból készült. Fő funkciója a stabilitás és védelem, melyet robosztus megjelenése is jól mutat. A kemény talp jól működik a nehéz terepen, könnyedén veszi a gyökereket, köveket, sziklákat. A robosztus felső stabilan tartja a bokát, így nehéz hátizsákkal is hosszan védi a lábat.
A felsőrész lehet strapabíró nubuk bőr vagy hasítottbőr de akár szintetikus erős anyag is, mely az orrnál, oldalt és a sarokrésznél erősen gumírozva van. Általában már vízállók, vagy impregnáló szerrel könnyen és tartósan vízállóvá tehetők és egyes típusokra már hágóvasat is fel lehet helyezni.

Hegymászó bakancs

Ha többezres magasságokba készülsz havas és extrém hideg környezetbe, akkor egy komoly hegymászó bakancsra van szükséged. Itt már alapvető követelmény a robosztus felsőrész (bőr, kompozit és szintetikus anyagokból), a meleg bélés, a teljesen merev talp, mely hágóvas kompatibilis….és persze a megfelelő felkészültség és tapasztalat.
A megfelelő felhasználási mód meghatározása után érdemes a különböző fontos szempontokat figyelembe venni és saját igényeknek megfelelően választani.

VÉDELEM
 A túrabakancs egyik fontos feladata: lábunk védelme. Bármerre is indulunk a természetben, sziklákkal, kövekkel, gyökerekkel, találkozunk majd. Lábunkba akadhatnak vagy belerúghatunk a különböző tereptárgyakba, melytől óvni kell lábunkat. A túrabakancsok robosztus kialakítása, erős, zárt felső része, illetve kemény talpa is ezt a cél szolgálja, mely elengedhetetlen a nehezebb terepen. 

STABILITÁS
Fontos, hogy a választott bakancs megfelelően tartsa és támassza lábfejünket, illetve bokánkat, hogy megelőzzük a sérüléseket és élvezzük a kirándulás által nyújtott élményeket. Az ergonomikusan kialakított, magasszárú felső rész mellett ezt a célt szolgálja egy jól felépített, többrétegű középtalp is, mely garantálja az oldalirányú stabilitást, lépésbiztonságot és jól csillapítja a lépés erejét.

TAPADÁS
A bakancs talpa biztosítja a megfelelő tapadást és csúszásbiztonságot a terepen, és lehetővé teszi a különböző felületeken a lépésbiztonságot. Kiváló teljesítményt kell nyújtania száraz, nedves, tömör, laza, havas és sáros terepen egyaránt. A talp minőségi anyaga, többirányú mintázata és erős bordázottsága biztosítja a hatékony kapaszkodást és a stabil talajfogást a változatos terepen. A bakancs talprésze felel továbbá azért is, hogy a tereptárgyak, kövek, gyökerek, ne sértsék meg lábunkat. (Egy puha sportcipő erre alkalmatlan)

VÍZÁLLÓSÁG-SZELLŐZÉS 
Mint minden hegyi és túrafelszerelés esetében, a bakancsnál is lényeges a vízállóság kérdése. Egyrészt fontos, hogy védekeznünk kell a külső nedvességgel szemben – eső, hó, sár, latyak, tócsa, patak, harmat – másrészt fontos, hogy száraz maradjon a lábunk. Amennyiben csak jó időben megyünk rövid kirándulásra, úgy nincs szükség komoly vízálló típusra.
választhatunk membrán nélküli klasszikus bőr bélésű bakancsot vagy szintetikus anyagút, melyek jobban szellőznek és komfortosabb viseletük. Ezeket a típusokat is lehet kívülről impregnálni, viszont száraz, meleg időben, könnyű terepen komfortosabb választás lehet. 
Amennyiben nedves vagy csapadékos környezetbe készülünk, akkor viszont már érdemes vízálló membránnal (PL: Gore-Tex) is rendelkező bakancsot választani, mely tartósan is ellenáll a kihívásnak.

BIZTONSÁG
A biztonság kérdése valójában az összes fenti szempont figyelembevételével valósulhat meg. Válasszunk tehát olyan túrabakancsot, ami minden irányban stabil, megfelelően tapad, megvédi lábainkat a külső hatásoktól és az időjárástól, és lehetővé teszi nagyobb teher cipelését nehezebb körülmények között is.

KÉNYELEM
Az, hogy biztonságban tudjuk magunkat, nem jelenti azt, hogy kényelmetlen cipőben kell masíroznunk. Ezért nagyon fontos, hogy válasszunk kényelmes bakancsot magunknak. Egy feltört, sebes, hólyagos láb csökkenti a teljesítményünket és tovább növeli a balesetek kockázatát.
A különböző márkák és eltérő típusok más-más kaptafát alkalmaznak. Mind eltérő lábformához igazodik, így az adott modellek között meg kell találni a számunkra legkényelmesebbet.

Sose feledkezzünk meg róla, hogy a legtökéletesebb lábbeli is kevés a megfelelő zokni nélkül. A zokni az, ami közvetlenül érintkezik a bőrrel, ezért kifejezetten túrázáshoz tervezett, varrásoktól mentes darabot válasszunk és ebben is próbáljuk a bakancsot.
Ha már megtaláltuk kedvenc típusunkat, ügyeljünk arra, hogy fokozatosan járassuk be. Egyes típusokat (főleg a keményebbeket) érdemes „betörni” és rövidebb túrákkal bejáratni.

Tekints át kínálatunkat és találd meg a számodra megfelelő bakancsot webáruházunkban!

Női bakancsok
https://sportplaza.hu/noi/cipok/bakancs

Férfi bakancsok
https://sportplaza.hu/ferfi/cipok/bakancs

Gyerek bakancsok
https://sportplaza.hu/junior-gyerek/cipok/bakancs

2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNikeNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReimaRocklandRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconySchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZTAM, BESSENYEI BELA