A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

TOP kilátók Magyarországon

A tavasz közeledtével sokan terveznek hétvégi kiruccanásokat, túrákat belföldön, ezért érdemes számba venni azokat a pontokat az országban, ahonnan tiszta időben gyönyörködhetünk az elénk táruló panorámában. Bár Magyarországon nincsenek két-három-ezres hegyek, de természeti szépségekben így is bővelkedünk, gondoljunk a vadregényes Börzsönyre, a Dunakanyarra, vagy a Balatonra. A népszerű csúcsokon található kilátókról gyönyörű panoráma nyílik a tájra, és a magasból csodálhatjuk meg hazánk lenyűgöző, néha ismeretlen tájait. A legismertebb kilátók általában népszerű turistacélpontok mentén találhatók, de találunk köztük olyat is, mely távolabb fekvő, apró falvak közelében épült. Összegyűjtöttünk néhányat, amelyeket feltétlenül érdemes felkeresni egy napsütéses tavaszi napon. Természetesen a lista szubjektív és a teljesség igénye nélküli, hiszen hazánkban összesen több mint 340 kilátó várja a kirándulni vágyókat.

PRÉDIKÁLÓSZÉK (Videgrági-hegység, 639 méter)
Amikor egy kirándulás végén kiérünk a Prédikálószékre, hirtelen elénk tárul Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti jelensége, a Duna-kanyar, háttérben a Börzsönnyel. Sok érdekes látnivaló mellett ide is érdemes ellátogatni.

GALYA KILÁTÓ (Mátraszentimre, 960 méter)
A Mátra gerince különleges látványt nyújt az ország egyik legmagasabban álló kilátója csúcsából. Kelet felé a Bükk látható, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát tájai, északra pedig a szlovák hegyvonulatok. Tiszta időben a Mecsekig, illetve a Magas-Tátráig is ellátni.

ÍROTTKŐ KILÁTÓ (Kőszeg, 883 méter)
Ez a kőből épült kilátó valóságos szimbólum. A tetejéről szétnézve ugyanúgy megcsodálhatjuk Magyarországot, mint a szomszédos osztrák Alpokat és Burgenlandot. Innen indul a hazánkon végigvezető Országos Kéktúra. Az Írottkő a Kőszegi-hegység és egyben Dunántúl legmagasabb pontja.

TAR-KŐ (Bükk, 949 méter)
A Tar-kő csúcsa tulajdonképpen egy bozótos, így óriási a megdöbbenés, amikor 50 méterrel arrébb kiérünk a sziklafalra, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk. 

XANTUS JÁNOS GÖMBKILÁTÓ (Balatonboglár, 165 méter)
Az egyedi építményből kiváló kilátás nyílik a Balatonra. A brüsszeli Világkiállításra épült gömb környezete kellemes piknikhelyszín, a kalandpark pedig izgalmas időtöltést kínál.

ZENGŐ KILÁTÓ (Pécsvárad, 682 méter)
A tavalyi évben átadott kilátóba felmászva, a Mecsek csúcsáról csodálhatjuk a Dél-Dunántúl egyik legszebb panorámáját. Tiszta időben egyik irányban a Badacsonyt, másik irányban a horvátországi Papuk-hegységet láthatjuk.

MAGAS HEGYI KILÁTÓ (Sátoraljaújhely, 514 méter)
A Zempléni hegység kilátója Sátoraljaújhely mellett, ahonnan rá lehet látni fentről a városra, Hegyaljára, Bodrogköz és Szlovákia felé is. A hegység legmagasabb pontján áll, de libegővel könnyedén fel lehet jutni.

KÉKES TÉVÉTORONY (Kékes-tető, 1014 méter)
A tévétorony 1200 méterre nyúlik a tengerszint fölé, maga a torony 180 méter magas. Magyarország legmagasabb pontját érdemes megnézni.

VÖRÖS-KŐ (Visegrádi-hegység, 521 méter)
A vöröskői emlékműre felmászva szinte az eléjétől a végéig látható a Szentendrei-sziget a Dunával, a partján levő kis falvakkal és a Naszállyal.

PÉCSI TÉVÉTORONY (Misina csúcs, 535 méter)
A Mecsek csúcsán áll a 197 méter magas pécsi tévétorony. Az 1973-ban megnyílt épület Magyarország legmagasabb épülete. Lifttel lehet feljutni a tetején található kilátóteraszig, ahonnan látszik Pécs városa, a Baranyai-dombság, a Villányi-hegység, de tiszta időben akár a Badacsony is.

Ha belföldi kirándulásról van szó, sokan automatikusan a lakhelyüktől távol eső úticélokban gondolkodnak. Pedig nem kell feltétlen elutaznunk ahhoz, hogy szépet lássunk. Sok budapesti túrázni vágyó nem is sejti mennyi lehetősége van a környéken. Nézzünk pár kilátót, ami Budapesten, vagy annak közelében fekszik.

ERZSÉBET-KILÁTÓ (János-hegy, 527 méter)
Budapest legmagasabb pontján áll a város ikonikus kilátója, ahonnan nemcsak a lent nyújtózó fővárosra, hanem a környező hegyvidékre is maradandó szépségű a panoráma.

ÁRPÁD-KILÁTÓ (Hármashatárhegy, 376 méter)
Budapesten a legszebb rálátást a városra talán a Hármashatár-hegy tetejéről nyeri az ember. A Duna enyhe S-kanyarban kígyózik alattunk, Parlament, Vár, 5 híd, a csepeli szigetcsúcs, egyszóval minden látható.

REZSŐ-KILÁTÓ (Dobogókő, 701 méter)
A Rezső-kilátóból – amely Tirts Rezső egykori erdőtanácsosról kapta a nevét – Dömös felé tekintve a Rám-hegy, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék és a Dunakanyar, a Duna túloldalán pedig a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy is látható. A hegycsúcsok azonosításában egy panorámatábla segít bennünket.

KAÁN KÁROLY-KILÁTÓ (Nagy-Hárs-hegy, 454 méter)
A Nagy-Hárs-hegy a Budai-hegység egyik csúcsa Nagykovácsi és a Hűvösvölgy között. Mivel jobban kiesik a forgalomból mint a Normafa, a Gellért-hegy vagy az Erzsébet-kilátó, a többi kirándulóhelyhez képest csendesebb és kevésbé forgalmas. A hegyen álló Kaán Károly-kilátó egy korábban összedőlt fából ácsolt kilátó helyére épült.

VITORLÁZÓ REPÜLŐ EMLÉKMŰ (Farkashegy, Budaörs, 358 méter)
Budaörs felett magasodik a varázslatos szépségű Farkashegy, melynek csúcsán pár éve helyezték el a szépen felújított vitorlázó-emlékművet, az egykori repülőtérre emlékezve. A széles, füves hegyhátról káprázatos a panoráma a Budaörs feletti kopár dombokra, az Érdi emelkedőre. Az Odvas-hegy nagy púpjai lenyűgözőek. Jobbra látjuk a Csiki-hegyek hosszú vonulatát a két közelebbi, különösen szép csúccsal, a Szállás-heggyel, és a tőle jobbra magasodó Szekrényes-heggyel. Jó időben páratlan a körpanorámás kilátás, melyet a kihelyezett kis térképen azonosíthatunk. Különösen szép látvány a májusi időszak, amikor virágba borul a környéken minden, illetve az október őszi színei nyújtanak hasonlóan pompás látványt.

Ha kedvet kaptál egy kis kiránduláshoz, kapd fel kedvenc túracipőd, bakancsod vagy tekintsd át kínálatunkat webáruházunkban:

Női túracipők, bakancsok
https://sportplaza.hu/noi?sz=1&cats=137,141&ar=0,479990

Férfi túracipők, bakancsok
https://sportplaza.hu/ferfi?sz=1&cats=13,17&ar=0,594990
2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFanaticsFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusReebokRegattaReimaRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconySchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUseemeUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZOM, BESSENYEI BELA