A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

Téli sport ötletek a zimankóban

Még hogy a tél unalmas és nem tudsz magaddal mit kezdeni a hidegben, hóban, fagyban? Várhatóan fagyos hidegre és havazásra is számíthatunk még a tél során, így jobb felkészülni milyen kültéri sportokkal tudjuk aktívan tölteni napjainkat vagy színesebbé varázsolni hétvégéinket.

A klasszikusnak számító síelés, snowboardozás a magyar sípályákon is lehetséges, azonban a korcsolyázás és szánkózás mellett is még rengeteg sportot űzhetünk ilyenkor. Ha valaki nem feltétlenül a meleg szobában akarja tölteni a téli napokat, akkor a klasszikus hóember építés és hógolyózás mellett számos jópofa dolgot kipróbálhat.

A kisgyerekek popsisízése után a nagyobbak kedvence a szánkózás, mely talán a legszélesebb körben ismert téli sport. Azt azonban kevesebben tudják, hogy versenyszerűen már a XIX. század közepétől űzik. A mesterséges vagy természetes pályán megrendezett viadalokon nem ritka, hogy 100 kilométeres sebesség felett suhannak a versenyzők.

Ideje leporolni a korcsolyánkat is és begyakorolni a tripla-axel ugrást, hiszen esélyes, hogy természetes tavaink is hamarosan befagynak. A családi-baráti korcsolyázás mellett még komolyabb jéghoki meccsekre is vállalkozhatnak a lelkes sporttársak, így használjuk ki a remek alkalmat.

A jégvitorlázás a vitorlássport téli, jégen alkalmazható extrém változata. Viszonylag gyengébb szél is elegendő hozzá, hogy a speciálisan kialakított hajókkal szeljük a tavak jegét. Megfelelő viszonyok mellett akár a 100 kilométeres óránkénti sebesség is elérhető.

Amennyiben viszonylag sima jégfelület alakul ki (csapadék-, és szélmentes hideg időben), akkor jégszörfösök is ellepik tavainkat, hiszen ez a sport is igen elterjedt a fanatikus rajongók körében.

Egyre nagyobb teret hódít a téli kite-ozás is. Nem kell hozzá más, mint hó vagy jég és természetesen szél! Csendben, szinte hangtalanul száguldhatunk vele a végtelen hómezőkön, síkságokon, hegyeken-völgyeken, tavakon és minden más fellelhető tereptárgyon keresztül, hatalmas ugrások közepette.

Sokan nem is gondolnánk, de Magyarországon is elterjedt sport a kutyaszánhúzás. Ehhez minimum két kutyára van szükség, ám nem ritkák az akár húszkutyás szánok sem. Két fő típusa elterjedt: a síjöring esetében a kutyák és a síelő közvetlenül össze vannak kötve, míg a pulka esetében egy kis „szánkó” ékelődik a kutyák és a síelő közé. Aki esetleg kedvet érez a kísérletezéshez, az interneten böngészve könnyedén talál hazai sportolókat, akikkel ki tudja próbálni ezt a jópofa kikapcsolódási formát.

A hórafting a rafting téli verziója, amit nem a vízen, hanem a havon végeznek. Leginkább a gumicsónakban való hegyről lesiklásként lehetne leírni ezt a téli sportot, melyet gyakran erre kialakított pályákon végeznek. Az egyszerre akár 10-12 ember együttes lesiklását is lehetővé tévő csónakok (de létezik 2 személyes is) irányítása elég véletlenszerű, evező nem jár hozzájuk. A csoportos szánkózás élményét előhívó hórafting láz Amerikából indult, de már Európában is tombol.

Talán a hógolf az a téli sport, amiről a legritkábban hallani. A lényegi különbség a golfpálya borítása, meg persze a viselt ruha mennyisége. A hógolfot télen, havas pályán vagy jégen játsszák, a zöld területet pedig fehérnek nevezik. A sport 1996 óta kap egyre nagyobb figyelmet, mikor egy kanadai hölgy megalkotta a hógolf hivatalos szabályzatát, és az azóta is folyamatosan bővülő versenyrendszerét.

Hiába vannak odakint mínuszok és korai sötétedés, egyre népszerűbbek hazánkban is a téli sportok. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy felhagyjunk a mozgással és a meleg szobából szemléljük a hóesést, így bátran menjünk ki a szabadba és próbáljunk ki valami új mozgásformát! 

Természetesen a zord időben megfelelő sportruházatra is szükség van, így böngészd át síruházat és sífelszerelés kínálatunkat webáruházunkban:

Női aláöltözetek, síkabátok, sínadrágok

Férfi aláöltözetek, síkabátok, sínadrágok

Női sífelszerelések

Férfi sífelszerelések

2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFanaticsFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReimaRocklandRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconySchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZTAM, BESSENYEI BELA