A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat

Túrázzunk télen is!

A hideg idő beköszöntével hajlamosak vagyunk az otthon melegét választani, ahelyett, hogy kicsit kiszabadulnánk a fagyos természetbe. Az idei tél sok szempontból más, mint az eddigiek... Érthető okokból kevesebben választják a külföldi síutakat, a korcsolyapályák is zárva tartanak, kevesebb lehetőségünk van a szabadtéri sportolásra. A túrázás azonban ebben az évszakban is kiváló választás lehet. A téli kirándulás mindenkinek ajánlott kortól függetlenül, fiatalok és idősek egyaránt felfedezhetik a kivételes szépségű téli tájat. Nemcsak egészséges módja a testmozgásnak, hanem igazi stresszűző is a mostani gondterhes időszakban.

A téli hegyvidéki túrázás esetében a megfelelő felkészültség elengedhetetlen. Minden esetben tájékozódjunk az aktuális időjárási viszonyokról, tervezzük meg az útvonalat, vigyünk magunkkal hátizsákban vizet és némi harapnivalót. Ne feledjük el figyelembe venni, hogy ebben az időszakban korábban sötétedik, a túra útvonalát ennek megfelelően találjuk ki, hiszen mint minden sport esetében, itt is a biztonság az első. Ha indulás előtt úgy látjuk, hogy a körülmények nem megfelelőek, inkább halasszuk el a kirándulást – a hegy megvár!
Tiszteljük a hegyek szabályait! Soha ne induljunk el egyedül, és lehetőség szerint ne térjünk le a kijelölt útvonalról. Ez két egyszerű alapszabály a hegyekben, amik garantálják, hogy a káprázatos téli táj varázslatos és biztonságos legyen túránk során.

A havas túrák újjáélesztik a testet és az elmét egyaránt. A friss levegő és a napsütés számtalan pozitív hatással bír a szervezetünkre, a természet szépsége pedig a béke és a nyugalom végtelen forrása. Intenzitástól függetlenül a séta kiváló az ízületeknek és a szívnek. Ez a fajta testmozgás szinte bármikor űzhető, nagyszerű sportélmény, melyet megoszthatunk a családunkkal, vagy barátainkkal.
Fontos, hogy mindig megfelelő felszereléssel induljunk útnak. 

A megfelelő túrabakancs a kiránduló egyik alapvető felszerelése. Érdemes az útvonal hosszához, a terep nehézségeihez és a magunkkal vitt felszerelés súlyához célzottan választani bakancsot, hogy a különböző szempontoknak és igényeknek megfeleljen. Ilyen lehet a talp kidolgozása, mely a tapadást segíti akár sziklás, saras vagy csúszós felületen; vagy a bakancs keménysége, mely a láb stabilitását növeli, ha nehezebb zsákot cipelünk; vagy a bélés melegsége; illetve a vízállóság.
Kevés dolog kellemetlenebb, mint amikor hó kerül a cipőnkbe. Ennek megakadályozása érdekében viseljünk lábszárvédőt (kamásli), vagy olyan túranadrágot, ami eleve rendelkezik ilyen védelemmel.

Viseljünk túrázáshoz alkalmas ruházatot, amelyek melegen tartanak, hőszigetelőek, és megfelelő nedvességelvezető képességgel bírnak. Szélsőséges időben pedig vízálló, szélálló külső rétegre is szükség lehet. Öltözködjünk rétegesen, használjunk jó minőségű középréteget és aláöltözőt, hogy minden esetben alkalmazkodni tudjunk a körülményekhez.

Ha már jól felöltöztünk, ne feledjük a két legfontosabb kiegészítőt. A legtöbb hő a fejtetőnkön, kéz-, és lábfejünkön keresztül távozik. Ezért, hogy csökkentsük a hőleadást, ezeket a testrészeket védeni kell a hidegtől. A sapka és a kesztyű a hidegben nagyon sokat számít, ezeket a téli túrázás alkalmával elengedhetetlenek. Kesztyűből válasszunk víz- és szélálló darabot, ami jól szellőzik és lehetőség szerint legyen hátizsákunkban egy tartalék a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

Bár rövidebbek a nappalok, és kevésbé süt a nap, a szemünket télen is védeni kell, főleg, ha havas helyre megyünk, mert a fehér hóról visszaverődő fény is bántja a szemünket. Ezért még ha kicsit furcsa is, nyugodtan vigyünk magunkkal napszemüveget a téli túrára. Hátizsákunkban legyen továbbá kulacs, snack, takaró, elsősegélykészlet, naptej és tartalék ruhadarabok is.

Megfelelő rákészüléssel egy téli túra szuper hétvégi program lehet. Ne akasszuk szögre a bakancsunkat a tél beköszöntével, fedezzük fel a hófödte (az sem baj, ha csak deres...) táj nyújtotta szépséget!
2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNikeNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReimaRocklandRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconySchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZTAM, BESSENYEI BELA