... A középréteg jelentése, szerepe öltözködésünkben
 
 
  A sportruházati szakértőd, már 14 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

A középréteg jelentése, szerepe öltözködésünkben

Midlayer, insulator, softshell, polár, aláöltöző dzseki – Ismerősek ezek a szavak?

A középréteg szó nem igazán elterjedt kifejezés a magyar nyelvben és legtöbbször nem is a ruházkodásra gondolunk ezt a szót hallva, azonban nem nagyon akad találóbb szó anyanyelvünkön, így jobb, ha megbarátkozunk vele. Aki jobban szereti az eredeti angol megnevezését, úgyis a specifkusabb midlayer vagy insulator megnevezést használja.

De mit is jelent ez a kategória?

A középréteg gyakorlatilag az a felsőruházati termékcsoport, melyet a kabát alá veszünk fel és elsődleges funkciója, hogy melegen tartson. Ide tartoznak a korábban használatos klasszikus pulóverek, polárok de napjainkban főleg a modern technológiájú szintetikus aláöltöző dzsekik, valamint softshellek uralják már a prémium kategóriát.
Fontos követelmény a jó lélegzőképesség, hogy a meleg réteg az aláöltözet felől érkező párát továbbítsa a külső réteg felé. Hőérzetünk megtartásához ugyanis kulcsfontosságú, hogy az izzadság egyik rétegben se ragadjon meg, hanem a pára kijusson a szabadba.

A gyártók is felismerték a középrétegek kulcsfontosságát, így egyre több figyelmet szentelnek egyre szélesedő portfolióik kialakítására. Jellemzően a kabátok egyre vékonyodnak és a korábbi vastag, bélelt télikabátok helyett inkább vékonyabb dzsekik vagy héjkabátok veszik át a külső réteg szerepét, míg a különböző vastagságú és technológiájú, midlayerek, insulatorok egyre gazdagabb választékából szemezgethetünk.
A középrétegek idővel egyre funkcionálisabbá váltak. Míg korábban csak a hőtartó képesség volt mérvadó, napjainkra a könnyű súly és jó légáteresztő tulajdonságok mellett a vízálló és szélálló funkciók is elengedhetetlenek. 
A sokrétű felhasználási lehetőség miatt így mára elterjedtek az olyan prémium kategóriás középrétegek, melyek önálló dzsekiként is hordhatók, így időjárástól függően tetszőlegesen kombinálhatók. Természetesen ezek a dzsekik már a legmodernebb fejlesztéseknek köszönhetően vízállók, szélállók, melegek és jól lélegeznek. Ebbe a kategóriába tartoznak a softshellek is, melyeknek a külső védőrétege is puha szövésű, funkcionális technikai anyag.

A norvég Helly Hansen márka kínálatában is számos technikai középréteg szerepel, melyek a legkedveltebb aláöltöző dzsekik a prémium kategóriában. A Lifaloft™ technológiájú kabátok sokrétű funkcionalitása egy közös fejlesztés eredménye, melyet a Helly Hansen a kategória elitjének számító Primaloft® céggel közösön alkotott meg. Az eredmény egy kifejezetten aktív testmozgáshoz tervezett pehelykönnyű, lélegző bélés, melynek külső rétege vízlepergető és szélálló, így akár önálló dzsekiként is funkcionálhat.
A Lifaloft™ anyag hőtartó képessége egyedülálló, mert a speciális szintetikus anyag -a pehelyhez hasonlóan- rengeteg levegőt tart fogva, melyhez rendkívül könnyű súly párosul. A Lifa® szál nem szívja be az izzadságot mert víztaszító részecskéi azonnal elvezetik a nedvességet, így a szintetikus töltőanyag különlegesen jó hőérzetet biztosít. Az anyag külső felülete a PFC mentes DWR technológia révén vízlepergető hatású, mert a felületen összegyűlt vízcseppek apró gyöngyök formájában leperegnek a kabátról.
Ezek a szélálló, vízhatlan dzsekik garantáltan megvédenek az időjárás viszontagságaitól, így bármely aktív kikapcsolódáshoz egész évben hordhatók!


2XUAdidasAigleArcade BeltsAtomicBartsBossBridgedaleBruntonCabin ZeroCalvin KleinCare PlusCarreraCEPCollonilColmarColumbiaConverseCraftCrocsDaineseDare2beDesigualDeuterDorkoDorko_HungaryDr. MartensEagle CreekEastpakEasy CampEdelridEVOLVFerrinoFjallravenFundangoGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHummelHYDRAPAKIcebreakerJack & JonesKappaLafumaLeathermanLEKILenzLevi'sLowaLuhtaMerrelMerrellMicoMilletMizunoMountain HardwearMustoNauticaNew EraNikeNike EQNike_NiteizeNokwolNordicaO'NeillOakleyONONEILLOutwellPepe JeansPetzlPierre CardinPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReplayRonhillRP OutdoorRukkaSalewaSalomonSaxxScarpaSchöffelSeaToSummitSidasSkechersSmartwoolSmithSorelSpeedoSportplázaSpyderTatonkaTBSTevaThe North FaceTHERM-ICTimberlandTommy HilfigerTorstaiUmbroUnder ArmourUYNVangoVaudeVerigaZiener
X
ITT DOLGOZOM, BESSENYEI BELA