A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

A vitorlás cipő története

A vitorlás cipő (boat shoe vagy deck shoe) napjainkban nagy népszerűségnek örvend, és nem csak a hajózók körében. Legyen szó fiatalokról vagy akár az idősebb korosztályról, a legtöbbünk biztosan tart legalább egy párat ebből a különleges lábbeliből, hiszen funkcionális kialakítása divatos küllemmel párosul. 

A vitorlás cipőnek egyedi, jellegzetes dizájnja van, mely könnyen felismerhető. Legtöbbször vászonból vagy bőrből készült, melynek talpát úgy alakították ki, hogy a nyirkos, csúszós fedélzeten is képes legyen jól tapadni. Ezenkívül fontos tulajdonsága, hogy nem hagy nyomot a fedélzeten, így mindig tiszta marad a hajód.
 
De vajon honnan ered és mióta létezik vitorlás cipő?

Tekintve, hogy régóta hajózza már az emberiség a különböző vizeket, bizonyára számos módszert kitaláltak már elődeink a vizes, csúszós hajókon való biztonságosabb közlekedésre, azonban a napjainkban ismert vitorlás cipők eredetéhez egy aranyos történet kapcsolódik.
1935-ben ugyanis egy bizonyos Paul A. Sperry hajós észrevette, hogy a kutyája, Prince felszabadultan szaladgál a jégen, anélkül, hogy különösebben csúszkálna vagy bármi baja esne.
Ennek kapcsán gondolkodott el azon, hogyan tudná ezt hasznára fordítani és milyen jó lenne, ha hajója nedves részein nem csúszna meg.
Az ötletet gyorsan tett követte és Sperry egy kés segítségével elkezdett olyan mintázatokat rajzolni, azaz vésni a cipője talpára, amilyen a kutyájának a tappancsa volt. Természetesen nem ez bizonyult a jó megoldásnak de sok-sok próbálkozás után egyre sikeresebbnek bizonyult, hiszen újabb mintázatai révén megalkotott cipője sokkal kevésbé volt csúszós a hajó fedélzetén.

Az ötletet tovább gondolva találmányát levédette és gyártókat próbált találni a megvalósításhoz, mely révén hamarosan meg is alkotta saját vitorlás cipő márkáját Sperry néven.
A négylábú barátja által ihletett cipő
annyira sikeresnek bizonyult, hogy 1939-ben még az USA haditengerészete is felkereste Sperry gyárát és a számukra kifejlesztett cipő egy időben a tengerészeti akadémia hivatalos egyenruhájának része is volt.

Napjainkban számos vitorlázó használja örömmel több világmárka által is továbbfejlesztett különböző változatait, köztük a Helly Hansen, Musto, TBS, Columbia, Heavy Tools vitorlás cipői között böngészhetsz webáruházunkban.

Válaszd ki kedvenced és rendeld meg online!

Férfi vitorlás cipők:
https://sportplaza.hu/ferfi/cipok/vitorlas-cipo

Női vitorlás cipők:
https://sportplaza.hu/noi/cipok/vitorlas-cipo

2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFanaticsFjallravenFundangoGeographical norwayGeoxGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusReebokRegattaReimaRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconyScarpaSchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUseemeUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZOM, BESSENYEI BELA