A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

A sárkányhajózás története

A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít. A különböző színű sárkányfejek, farkak, hajótestek, mezek és a dobok ütemes ritmusa garantálják a látványt és a felejthetetlen élményt a 20 fős legénység számára. A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik, és egy 2000 éves legenda kapcsolódik hozzá.

„Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.”

A több évszázados hagyományok ellenére az első nemzetközi sárkányhajó versenyt csak 1976-ban rendezték meg Hong Kongban. Innentől számítva beszélhetünk sárkányhajó sportról, a modern sárkányhajózás kezdetéről.

Eltekintve attól, hogy néhány európai sportoló már korábban részt vett ilyen versenyen, Európában csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág. Az első sárkányhajótestek a kínai kultúra megismertetésének és az idegenforgalom fellendítésének céljából érkeztek Európába. A sportág fejlődésének nagy lökést adott, amikor 1985-ben az egyik fából készült hajó sablonja alapján Németországban megépítették az üvegszálás változatot is. A hajógyártás felgyorsulásának és több bemutató versenynek köszönhetően az 1980-as évek végén a sárkányhajó sport népszerűvé vált és világszerte létrejöttek egyesületei.

A hazai sárkányhajó sport első mérföldkövét 1997. februárjában a Győri és Rába Sárkányhajó Club megalakulása jelentette. 1998-ban megérkezett Győrbe az első sárkányhajó Németországból és még ugyan ebben az évben megalakult a Magyar Sárkányhajó Szövetség.

Magyar legénységek 1997 óta 26 alkalommal vettek részt nemzetközi sárkányhajó versenyeken, ahol összesen, 66 arany, 77 ezüst és 87 bronzérmet nyertek.
Akik szeretnek „egy hajóban evezni” érdemes kipróbálni a sárkányhajó bérlést. Ez a hatalmas, mégis kecses 20 fős legénység befogadására képes karbonszálas hajócsoda, hihetetlen sebességre képes, ha mindenki beleadja magát az evezésbe. A ritmusról a sárkányhajó elején ülő csapattag dobos gondoskodik, segítségével egy igazi egységgé válik a húsz fős legénység. Az evezés biztonságát a hajó végén álló profi kormányos, és mentőmellény garantálja, bár a sárkányhajó rendkívül stabil, ezért felborulása szinte kizárt. Érdekesség, hogy ez az egyik legeredményesebb sportág, mely nem szerepel az olimpián.

Ne feledd a mentőmellényt, amennyiben kedvet kaptál:

Férfi mentőmellények:
https://sportplaza.hu/ferfi/sportfelszereles/mentomelleny

Női mentőmellények:
https://sportplaza.hu/noi/sportfelszereles/mentomelleny

2XUAdidasAigleAtomicBartsBresserBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDeuterDockersDoohocKeyDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFanaticsFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHummelHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLevenhukLowaLuhtaMagliteMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReimaRocklandRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconyScarpaSchöffelSeaToSummitShoepsSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUseemeUYNVangoVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZOM, BESSENYEI BELA