A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

Ajánló: 6 kerékpár útvonal aszfalton

Az országúti kerékpározás szerelmesei folyamatosan keresik a legjobb minőségű, legideálisabban biciklizhető, mégis természetközeli, tiszta levegőjű, autómentes útvonalakat. Kevesen tudják, hogy ilyeneket országszerte lehet találni. Jó eséllyel kevés forgalommal találkozunk, ha a nagyobb településektől eltávolodva a kisebb falvakat összekötő mellékutakon próbálkozunk. A térképek nagyrészén egyértelmű jelölést használnak a „gépkocsi-közlekedés elöl elzárt útszakaszokra”, ahol azonban biciklivel a legtöbb esetben nincs akadálya a közlekedésnek. Ezek az útszakaszok legtöbbször erdei utak, ahol autóval ritkán, de mezőgazdasági járművekkel összefuthatunk. Az óvatosság tehát nem árt, de az biztos, hogy kamionok, vagy buszok semmi esetre sem fognak minket előzgetni, vagy ledudálni. Az erdei utak szépek, csendesek, és nem utolsó sorban aszfaltozottak, ahol vékony kerekű országúti kerékpárunkkal bátran fedezhetjük fel a környéket. Az Alföldön ritkábbak ezek a típusú túraútvonalak, a dombságokon, hegységekben viszont annál többet találhatunk. Segítségül összeszedtük hazánk hat természetközeli, kis forgalmú – némelyik teljesen autómentes – kerékpártúrához tökéletes útvonalát.

1.     BERNECEBARÁTI – NAGYOROSZI

A Börzsöny északi részén vezet az a vízválasztón is átkanyargó út, ami 18 kilométer hosszan le van zárva a forgalom elől, ezzel a leghosszabb ilyen típusú utak közé tartozik. A Nagy-völgyben a patak mellett kellemes lejtős szakasz vezet végig, mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park területét szeli át. Innen könnyen megközelíthető a Szondi György által egykor védett Drégely vára is. Vele szinte párhuzamosan fut a Kemence-Diósjenő szakasz, aminél viszont figyelembe kell vennünk, hogy csak hétköznapokon zárt, a hétvégére megnyitják a forgalom előtt.


2.     KISCSEHI – TORMAFÖLDE

Ez a kevesebb mint 10 kilométeres szakasz többszáz éves faóriások között vezet végig, érdemes beiktatni egy látogatást a közeli budafapusztai arborétumba is. A hosszabb emelkedő után már csak lejtő van hátra. ?


3.     ZSELICKISFALUD – 67-ES ÚT

A már-már legendásnak mondható 67-es útról két zselici erdei út is indul a kevésbé ismert Zselici Tájvédelmi Körzetben. Az alig párszáz lelket számláló településekre vezető utak dombos tájakon vezetnek. Az északi rövidebb szakasz 12 kilométer hosszú, a déli Szenttamáspusztától indul és Bárdudvarnok-Lipótfára ér ki, ami körülbelül 18 kilométer hosszú szakaszt jelent.


4.     SZENTENDRE, SKANZEN – VISEGRÁD

A Pilist kerékpárral átszelni a forgalom miatt általában embert próbáló feladat, de az erdészeti utakon alig találkozunk autókkal. Ilyen út vezet fel Dömörkapun át Dobogókőre, illetve Visegrádra is. Szerpentin és „hegymászás” is van bőven a túrán, de a táj kárpótol mindenkit. Levezetésként meglátogathatjuk a szentendrei skanzent, esetleg a visegrádi Salamon-tornyot. (A Fellegvárat csak azért nem javasoljuk, mert ahhoz az út végén újabb hegymenetre lenne szükség.)


5.     JABAPUSZTA – SZÁNTÓD


Jabapuszta a Balaton déli partjától alig pár kilométerre fekszik déli irányban. Csak Tab felől tudjuk megközelíteni. A végig erdős, 13 kilométeres szakaszon dombokra, emelkedőkre számítani kell, de a rendkívül jó minőségű aszfalt könnyít a helyzetünkön.


6.     HÁROMHUTA – PÁLHÁZA

Magyarország egyik legeldugottabb településéről Magyarország legkisebb városába, azaz a 109 fős Háromhutáról az 1060 fős Pálházára vezet ez a 15 kilométeres szakasz keresztül a Zempléni Tájvédelmi Körzet igazán érintetlen környezetén. Csodálatos élővilágot, gyönyörű kilátást és kiváló aszfaltot kínál. A világtól elzárt, mégis városiasság jeleit mutató, aprócska falvak középpontjában álló Pálháza és tágabb környezete – Hollóháza, füzéri vár – az ország egyik legszebb, még felfedezésre váró tája.

Egy minőségi aláöltözet a bringázáshoz is jól jön, bármilyen időben is indulsz útnak. Nézz szét webáruházunk kínálatában és találd meg kedvencedet:

Női aláöltözetek:
https://sportplaza.hu/noi/funkcionalis-ruhazat/alaoltozet

Férfi aláöltözetek:
https://sportplaza.hu/ferfi/funkcionalis-ruhazat/alaoltozet
2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFanaticsFjallravenFundangoGeographical norwayGeoxGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusReebokRegattaReimaRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconyScarpaSchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUseemeUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZOM, BESSENYEI BELA