A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

Futás télen - tippek és tanácsok

Tapasztalt futók nyilván már tisztában vannak azzal, hogy mire érdemes odafigyelni fagyos körülmények között, azonban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat azoknak, akik most kezdik csak ízlelgetni a téli futás örömeit. Mint minden sportnak, a futásnak is megvan az évszakhoz köthető sajátossága. A hideg idő és a vastagabb, meleg ruházat télen lassabb haladásra utasít minket, így ilyenkor kevésbé fókuszáljunk a minőségi edzésre, inkább fussunk többet könnyedén és gyűjtsük a kilométereket.

Bemelegítés
A hideg miatt lassabban melegszik be az izomzatunk ezért a bemelegítő gimnasztika elengedhetetlen ilyenkor. Még indulás előtt alaposan melegítsünk be, dörzsöljük át jól az ízületeinket és indulás előtt igyunk egy kis meleg teát.

Öltözködés

A hideg időben futás talán legfontosabb része az öltözködés, hiszen nagymértékben befolyásolja komfortérzetünk és az edzés hatékonyságát. A megfelelő réteges ruházat a megfázás-mentes téli futások kulcsa, segít a testhőmérséklet szabályozásában, illetve a lehűléses betegségek kockázatának csökkentésében.

Lássuk mire érdemes figyelni:

Fontos, hogy ne öltözzük túl magunkat. Kezdő futók sokszor elkövetik ezt a hibát és vastag ruházattal próbálják bebiztosítani magukat, azonban a túlöltözés kellemetlen tud lenni, ha erősen bemelegszünk és mindent átizzadunk. Általában jó kiindulópont, hogy külső hőmérséklethez adjunk 5-10 fokot, és ennek megfelelően válasszunk magunknak ruházatot. Természetesen ez nagyban függ a futás hosszától, intenzitásától és hogy ki mennyire izzadékony.
A szél kellemetlen hatása szintén csökkenti a hőérzetet. 5 perc futás után, ha még nagyon fázunk, akkor valószínűleg alulöltöztünk. Ilyenkor érdemes visszafordulni és felvenni még valamit. Ha több réteget hordunk, később még könnyen levehetünk pár ruhadarabot.
Figyeljünk az ízületeinkre, mert ezek a test leghidegebb pontjai, ezáltal a legsérülékenyebbek. Viseljünk bélelt hosszú futónadrágot és vegyünk aláöltözőt (férfi - női), felette pedig további vékony réteg(ek)et. Érdemes futóruhánkat pár percre az otthoni fűtőtest közelébe rakni, mert nagyon kellemessé varázsolhatjuk a kritikus első perceket a hidegben. A szél- és vízálló futódzseki hidegben is a legjobb külső réteg, hiszen megakadályozza, hogy átfújjon rajtunk a szél és véd a nyirkos időben. Amennyiben rossz látási viszonyok között, vagy sötétben futunk, ruházatunkon célszerű a fényvisszaverő felület.

Sose hanyagoljuk el kezeinket, lábfejünket, sőt a füleinket sem. A fejünkön veszítjük a legtöbb hőt, így jobban ki van téve a lehűlésnek. Végtagjaink távolabb vannak a szívtől, így több erőfeszítésre van szüksége ahhoz, hogy elegendő vért áramoltasson beléjük. A meleg zokni, kesztyű, sapka, fejpánt vagy fülvédő elengedhetetlen még akkor is, ha kevésbé zord az időjárás odakint. Ha hidegben kevesebb felső ruházattal, de kesztyűben és sapkában futunk, jobb hőérzetünk lesz, mintha ezek nélkül, de több pulcsiban tesszük ugyanezt. Érzékeny torkúak sálat vagy arcmaszkot is használjanak, hiszen szélsőséges időben jól védi az arcot és felmelegíti belégzéskor a hideg levegőt. Cudar időben arcunkat be is krémezhetjük, ami védi a kiszáradástól. Míg nyáron a pici rovarok és a por, úgy télen az apró hókristályok ellen jó szolgálatot tesz a szemüveg.
Futócipő tekintetében mindenképp olyat válasszunk, ami melegen tartja lábfejünket, ugyanakkor biztosítja a megfelelő szellőzést is. Ez különösen a vízálló cipőknél fontos szempont, melyet akkor válasszunk, ha nagyon vizes vagy saras terepre készülünk.  

Levezetés, nyújtás

Természetesen a lehűléssel is vigyáznunk kell... Miután befejeztük a futást, ne álljunk le a hidegben, mert testünk gyorsan lehűlhet. Egy rövid levezető után végezzünk 5-10 perc nyújtást, ami jó alakalom, hogy pótoljuk az izzadsággal eltávozott folyadékmennyiséget és sókat. Ezt követően igyekezzünk a leghamarabb megszabadulni a nedves ruháktól és vegyünk meleg zuhanyt.
Indulás előtt ellenőrizzük a helyi időjárási figyelmeztetéseket, hiszen a szélsőséges hideg nem hat pozitívan a szervezetünkre. Ilyenkor nyugodt szívvel válasszuk inkább a futópadot.
Azonban ha csak tehetjük, menjünk ki a szabadba és élvezzük ki a telet, a hóban futást és a táj szépségét!

Mozdulj ki és találd meg kedvenc futócipőd webáruházunkban!

Női futócipők:
https://sportplaza.hu/noi/cipok/futocipo-terepfuto-cipo

Férfi futócipők:
https://sportplaza.hu/ferfi/cipok/futocipo-terepfuto-cipo

2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFanaticsFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReimaRocklandRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconySchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZTAM, BESSENYEI BELA