A Sportruházati szakértőd, már 10 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat

Amit a mentőmellényekről tudni kell

A mentőmellény fontos kelléke a vízi sportoknak, hiszen egy váratlan pillanatban akár az életünket is megmentheti. Ügyeljünk arra, hogy viseljük, legyen szó akár vitorlázásról, szörfözésről, horgászatról vagy egyéb vízi sportokról.

A mentőmellény története

Az első jegyzett mentőmellény 1765-ben kapta meg a világszabadalmat Dr. John Wilkinson által. Ez a mentőmellény még parafából készült, elsőként a norvég tengerészek kezdték el használni. 1920-tól már megjelentek a piacon a felfújható mentőmellények is. Ezután már rohamosan fejlődtek a mentőmellények, a ’60-as évektől kezdődően pedig, a szintetikus anyagok használata révén kialakultak a napjainkban is használt mellények formái.

Szabályozás

Hazánkban a hajózást és a vízi sportolást a vízi közlekedéséről szóló 2000./XLII. törvény és annak melléklete a Hajózási Szabályzat (HSZ) szabályozza, a szabad vízen tartózkodást (strandolást, korcsolyázást) pedig a 46/2001. (XII.27.) BM rendelet. 

Kiemelve néhány fontos szabály:

– a szörf és a katamarán vízi sporteszköznek, a kis sportvitorlások, kajak, kenu, evezősök csónaknak minősülnek. (megfelelő feltételek mellett)

– vízi sporteszközt és csónakot 14 éves kortól lehet önállóan vezetni.

– vízi sporteszköz és csónak a parttól max 1500 m-re távolodhat el.

– vízi sporteszköz első és másodfokú viharjelzésben is közlekedhet, de 6 Bft szélerősség felett a parttól max. 200 m-re .

– csónak elsőfokú viharjelzés esetén max 500m-re távolodhat el, másodfok esetén nem közlekedhet.

– kijelölt fürdőhelyen a telephely elhagyásáig max. 5 km/h sebességgel lehet közlekedni, a fürdőzőket nem zavarva.

– vízi sporteszközön mindig kötelező viselni mentőmellényt, csónakon nem kell viselni, csak berakni.

– Az úszóeszközök: SUP, felfújható -kajak, -kenu, vízibicikli, gumimatrac stb. használata fürdésnek minősül, így ezek használatára a fürdés szabályai vonatkoznak: Másodfok esetén tilos a vízben tartózkodni.

Mentőmellény vagy úszást segítő mentőeszköz

A mentőmellények feladata az, hogy az úszni nem tudó, vagy eszméletlen embert is a felszínen tartsa. Ezek a típusok többnyire vaskos töltetű, nehéz darabok gallérral, mely megtartja a fejet is. Aktív sportoláshoz azonban nem komfortosak és kényelmetlenek, mert gátolnak a szabad mozgásban.

Az úszást segítő eszköz (PFD – Personal Flotation Device) feladata pedig az, hogy a vízbe került embernek segít fent maradni a víz tetején. Ezek a mellények nem minősülnek „életmentő” mentőmellénynek, de tökéletesek sportoláshoz, hiszen a szabad mozgásban nem akadályoznak.

Fontos, hogy tisztában legyünk a hatályos szabályokkal és ennek megfelelően válasszunk megfelelő mellényt.

Mentőmellénynek minősül:

az EN 395 (új ISO 12402-4) és az EN 396 (új ISO 12402-3) jelölésű mellények

Úszást segítő eszköznek minősül:

az (EN 393: 2000, új szabvány: ISO 12402-5) jelölésű mentőeszközök.

Áruházunkban megtalálhatók a legmodernebb önfelfújó technológiás mellények, valamint a hagyományos mentőmellény típusok is.

Kattints a linkre és válaszd ki a számodra megfelelőt:

Férfi és junior mellények:

https://sportplaza.hu/ferfi/sportfelszereles/mentomelleny

Női és junior mellények:

https://sportplaza.hu/noi/sportfelszereles/mentomelleny


X
ITT DOLGOZTAM, BESSENYEI BELA