A Sportruházati szakértőd, már 10 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat

Bakancsok tisztítása, ápolása

Hogyan őrizd meg lábbelid tartósságát? Bakancsok szakszerű tisztítása, ápolása.

 
Előfordult már veled, hogy átázott a bankacsod? Esetleg hamar betöredezett, tönkrement az anyaga?

 
Érdemes odafigyelnünk bakancsunk állapotára, hiszen a latyakos, saras időben lábbelink még utcai használat során is gyorsabban elhasználódik. A folyamatos törődés, szakszerű karbantartás nagymértékben növeli a bakancs élettartamát, és garantálja komfortérzeted megőrzését, hogy kedvenc túrád, sétád örömteli élmény maradjon.

Az alábbiakban összeszedtük az alapvető tudnivalókat, hogyan ápold megfelelően kedvenc lábbelidet.

Bakancs ápolása 4 egyszerű lépésben.

1, tisztítás

2, szárítás

3, impregnálás (vízlepergető kezelés)

4, tárolás

 
1, Bakancs tisztítása

Vedd ki a talpbetétet és a fűzőket és húzd szét a bakancs nyelvét, hogy könnyeben hozzáférj a belső részekhez. Az erős szennyeződéseket távolítsd el puha kefével vagy szivaccsal, majd langyos, tiszta vízzel öblítsd le kíméletesen. Amennyiben a hagyományos módszer nem elegendő, akkor használj speciális cipőtisztító szereket. Kerüld a szappant és egyéb házipraktikákat mert károsíthatják az anyagot és a vízálló membránt. Soha ne tedd mosógépbe a bakancsod és ne használj forró vizet a tisztításhoz.

2, Bakancs szárítása

Tisztítás után alaposan szárítsd meg a bakancsot meleg, jól szellőző, árnyékos helyen.
Ne hagyd zacskóban, autóban vagy nyirkos helyen!
Ne tedd ki erős hőhatásnak és kerüld a tűző napot, fűtőtestet mert a bőr gyorsan kiszáradhat!

3, Bakancs impregnálása (vízlepergető kezelése)

Az anyagminőség megőrzése és a tartós vízállóság érdekében különböző módszerekkel kezeljük a bakancsot. Impregnálás előtt ezért meg kell állapítanod, hogy bakancsod külső része és bélése milyen anyagból készült.

Jellemző külső anyagok és vízálló tulajdonságaik:

Textil: nem vízálló
Velúr (erős bolyhos felületű bőr, mely a bőr belső felületének felcsiszolásával készült): minimálisan vízálló
Nubuk (enyhén bolyhos felületű bőr, mely a bőr külső felületének felcsiszolásával készült): enyhén vízálló
bőr (hasított, sima felületű bőr): tartósabban vízálló.

Jellemző bélések és vízálló tulajdonságaik:

textil: nem vízálló
membrános textil: vízálló és lélegző
bőr: erősebben vízálló de mérsékelten lélegző 

Impregnálás módja:

A textil, velúr és a nubuk bakancsokat impregnáló spray vagy speciális impregnáló szerek használatával ápold. Spray használatakor az útmutató szerint járj el és egyszerűen fújd a felületre a permetet, majd szárítsd meg a bakancsot.

A bőr bakancsok impregnálásához az erre a célra készült wax-ot alkalmazz. A wax bőrápoló tulajdonságai révén biztosítja az anyag védelmét és kiváló vízlepergető hatású. Egy ruhadarabka vagy szivacs segítségével vékonyan vidd fel a bőrre a waxot és óvatosan dörzsöld el az anyag felületén. Érdemes az illesztéseknél, varrásoknál körültekintően eljárni. Waxolás után hagyd megszáradni a bakancsot.


További tudnivalók:

Az impregnáló szerek és a spray gyengébb hatásfokú vízállóságot biztosít mint egy wax, így erős igénybevételre válaszd a waxolást, amennyiben az anyag engedi!
A velúr illetve nubuk anyagok is waxolhatók, azonban waxolást követően elveszítik selymes tapintásukat: fényesebbre simulnak és besötétednek. Csak akkor alkalmazz waxot, amennyiben a funkcionalitást előtérbe helyezed az esztétikai megjelenésnél.
Amennyiben a bakancsod több anyagból készült, akkor minden felületen az adott anyagnak megfelelő impregnáló szert alkalmazz.
Membránnal rendelkező bélések esetében ügyelj arra, hogy megfelelő impregnáló szert használj, ellenkező esetben sérülhet a membrán és csökken a vízálló/lélegző képessége.

4, Bakancs tárolása

A bakancsot állóhelyzetben, ránehezedő nyomás nélkül, jól szellőző, száraz helyen tárold. Amennyiben lehetséges, használj sámfát. Tartsd távol a bakancsot erős hőtől, direkt napfénytől és vegyszerektől.

Ha betartod a fenti egyszerű 4 pontot, a törődésért cserébe bakancsod hosszú éveken át szolgál majd.


Itt találod ajánlott ápolószereinket:
https://sportplaza.hu/kiegeszitok/ferfi-unisex-kiegeszitok/tisztitoszer2?sz=1&gyarto=26,92,90