Fjällräven márka története

A Fjällräven eredetileg a hegymászók és a kényelmes túrafelszerelést kedvelők márkája, de napról napra kezdi meghódítani az egész világot. Ma már bárhol is sétálsz, biztosan te is látsz legalább egy ilyen táskát az utcákon. A Fjällräven márka nevét egyébként senki sem tudja helyesen kiejteni, de valahogy így kell: fjéllréven.

Skandináviában már nagyon népszerű, a streetstyle egyik legfontosabb eleme. Na de nézzünk egy kicsit a története mögé:

Ezt a márkát Ake Nordin hozta létre 1960-ban, Svédországban. Története viszont 10 évvel ezelőttre nyúlik vissza. 1950-ben, amikor is Ake Nordin 14 éves volt, szívesen mászott hegyeket, de nehezen viselte a kényelmetlennél kényelmetlenebb kicsit, körte alakú hátitáskákat. Ezért arra gondolt, hogy megpróbálja saját maga megoldani a helyzetet. Anyja varrógépe segítségével egy fakeretet varrt be a hátizsák háttal érintkező részébe, így eloszlott a súly a hátán. Ötlete olyan sikeres lett, hogy egy éven belül már saját maga készítette a táskákat, sátrakat és azokat a közeli hegymászóknak és hegyeken élő falubelieknek adta el. 1960-ban megalapította a saját cégét, aminek a Fjällräven nevet adta. Ennek a különleges szónak a jelentése sarkvidéki róka - amely a logón is látható- , aki a legzordabb időjárási körülmények között is megél a svéd hegyek tetején.

 
Sárga, kék, barna, piros és végül zöld


Ennek a márkának a stílusát főleg a természetesség jellemzi: sárga, kék, barna, piros és zöld színekben találhatóak meg a termékek. Ehhez a természetességhez párosul a svéd letisztult design is. A termékek inkább egyszínűek, minta nélküliek, viszont a legtöbb Fjällräven táskán és kabáton megtalálható az ikonikus logó. A fő szempont viszont a kényelem és a praktikusság volt.

Bár nem éppen a legolcsóbb márkáról beszélünk, viszont az áráért cserébe olyan minőséget kapsz, amilyennel ma már ritkán találkozhatsz. A Fjällräven termékek garantálják, hogy nagyon sokáig nem kell a megvásárolt portékádat egy újra lecserélned. Ezek a darabok annyira időtállóak, hogy még a gyermeked is hordhatja idővel őket. A hosszú életű áruiknak a titka a saját fejlesztésű speciális anyag, a G1000, ami extra strapabíró és ellenálló szövet. Ez a G1000 anyag egy grönlandi wax-tól lesz víz és szél-ellenálló.