A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

Stressz ellen mozgással

Bárkit is kérdezünk tudja, hogy a mozgás egészséges. Azt is sokan felismerik, hogy a rendszeres testmozgás nemcsak testünket, immunrendszerünket erősíti, hanem a kedvünket is befolyásolja. Na de hogyan is működik ez? Hogyan lesz napi 20 perc mozgásból hatékony stresszűző csodafegyver? 

„Nekem nincs időm mozogni” – mondják sokan. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mostani időszakban sok időt töltve otthonunkban lehetőségünk nyílik rutinná tenni a szobában végezhető sportokat. Élettani tény, hogy napi mozgás hatására szervezetünkben endorfin termelődik. Ehhez azonban ne gondoljunk valami bonyolult profi sporttevékenységre. Elég egy kis torna vagy súlyzós edzés és máris termelődik a csodahormon. 

De mit is tud az endorfin vagy másnéven boldogsághormon?

Az endorphin felelős azon agyi ingerületátvivő mechanizmusokért, amik végső soron jókedvűnket okozzák és melynek hatása akár 12 óráig is kitarthat. Emellett erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, sőt az öregedésünket is lassítja. Igazából bármilyen fizikai aktivitás kiválthatja e hormon termelődését, ha átlépünk egy bizonyos terhelési szintet. Ez a határ mindenkinél máshol van, de jellemzően akkor kezdődik, mikor a fizikai megterhelést végző személy pulzusa megemelkedik és intenzíven lélegzik. 
Egy óra közepesen aktív mozgás után teljesen kicserélődünk, már nem is emlékszünk a nap során felgyűlt problémáinkra. Ha a heti rutin részévé válik a testedzés, a levezetett feszültséggel együtt növekszik az energiaszintünk, nő az optimizmusunk, és sokkal könnyebben meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat és objektivitásunkat a körülöttünk zajló eseményekkel kapcsolatosan. Erre mostanában különösen nagy szükségünk van a felénk áramló – sokszor negatív hírek tömény áradatával szemben.

A rendszeres mozgás erősíti az önbizalmat, javítja a testképet, növeli az izomtömeget, gyorsítja az anyagcsererét illetve csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit. A testmozgásban elfáradt test jobban alszik, megkönnyítve ezzel a stressz által kiváltott alvászavarok leküzdését. Ezek a hatások együttesen csökkentik a belső feszültséget, növelik a megküzdési erőt és végsősoron azt az érzést erősítik bennünk, hogy uraljuk a testünket és ezzel együtt az életünket. Nem rossz ugye?

Természetesen a megfelelő edzésterv meghatározása előtt érdemes aktuális egészségi állapotunkkal és erőnlétünkkel tisztában lenni és indokolt esetben érdemes szakember segítségét is kikérni. Így mindenki számára megnyílik a lehetőség egy hatékony és egyszerű stresszűző módszer elsajátításához. 

Nézz körül webáruházunkban, ha beszereznéd az edzéshez szükséges új sportruházatod, sportcipőd:

Női fitnesz alsó, felső, edzőcipő, futócipő

Férfi fitnesz alsó, felső, edzőcipő, futócipő
2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFanaticsFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReimaRocklandRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconySchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZTAM, BESSENYEI BELA