A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat

Amit érdemes tudni a Columbia márkáról....

A Columbia márka egy világszerte ismert és kedvelt amerikai sportruházati brand, amiről mindenkinek a minőségi technikai és utcai ruházatok, cipők, illetve kiegészítők jutnak eszébe. A vállalat múltja tele van érdekességekkel, melyekből összeszedtünk párat, amiket esetleg eddig nem tudtál:

1.     A Columbia Sportswear cég 1938-ban családi kalapüzletként alakult. 

2.     A Columbia márka megalapítása előtt Paul Lamfromnak és feleségének, Marie-nak sietve el kellett hagynia szülőföldjét. A házaspár egy évvel azelőtt menekült el a náci Németországból, hogy vállalkozását létrehozta. 1937-ben érkeztek az Egyesült Államokba, ahol végleg letelepedtek. Akkor hagyták el Németországot, amikor a náci rezsim hatalomra került és az ország alapjaiban változott meg, így nem maradt más választásuk, mint új életet kezdeni egy új országban. 

3.     Jelenlegi nevét a cég 1960-ban kapta. Az első kalapüzlet nyitása után csaknem egy évtized telt el, mikor nevüket Columbia Hat Company-ról Columbia Sortswear Company-ra váltotatták. Sok helyen szerepel 1960, mint a cég alapításának éve, de valójában az igazi dátum 1938. 

4.     Rendkívül szokatlan, hogy egy nagyvállalat székhelyét egy jogilag nem bejegyzett területen hozzák létre. A Columbia márka központja az Oregon állambeli Washington megyei Cedar Mill-ben található, ami ugyan a nagyvárosi Portland közelében fekszik, jogilag mégsincs hivatalosan bejegyezve.

5.     Az alapító 1948-ban visszavonult, mikor lánya, Gert férjhez ment Neal Boyle-hoz. Paul veje lett a cég új vezetője, de az üzlet természetesen továbbra is családi tulajdonban működött tovább.

6.     Bár a márka leginkább sportruházati termékeiről, illetve cipőiről, bakancsairól ismert, forgalmaznak különböző ruházati kiegészítőket, táskákat, kempingfelszereléseket, síruhákat és túrafelszereléseket is.

7.     1970-ben Neal Boyle meghalt szívroham következtében. Gert egy darabig küzdött az üzlettel és annak életben tartásával, miközben a céget a fizetésképtelenség fenyegette. A dolgok annyira rosszra fordultak, hogy már a cég eladását fontolgatta. Egy potenciális vevő akadt, aki 1.400 USD összegért szerette volna magáénak a céget, amit Gert annyira felháborítónak talált, hogy azonnal visszautasította, a történet szerint jó néhány keresetlen szó társaságában. 

8.     Tim Boyle – Gert és Neal fia – még az Oregoni Egyetemen volt végzős hallgató, amikor átvette a továbbra is családi tulajdonban lévő vállalat irányítását és működtetését édesanyja segítségével. Mindkettőjüket a jó szándék vezérelte, de Gert később maga is bevallotta, hogy teljesen vakon repültek. Adott ponton odáig jutottak, hogy az összes alkalmazottat elbocsátották, ami természetesen szintén nagyon rossz döntésnek bizonyult.

9.     Szép lassan aztán a cég folyamatos fejlődésnek indult. Anya és fia megállíthatatlanná váltak. Sikeres üzletkötések és ötletes reklámkampányok tették őket az egyik legsikeresebb amerikai ruházati vállalat vezetőivé.

10.  A téli sportruházat 1986-os szezonja nagyon jövedelmezőnek bizonyult a Columbia márka számára. Ebben az időben a divat és a praktikum találkozott az tudománnyal. A téli sportok egyre növekvő népszerűsége miatt a gyártók egyre inkább áthelyezték a fókuszt a funkcionális, innovatív technológiákat alkalmazó, mégis esztétikus termékekre. Boyle jól reagálta le a piac igényeit, és a megfelelő időben dobta piacra az azóta is rendkívül népszerű rétegzett ruházati termékeit. Folyamatosan növekedett az értékesítés és nőtt a kereslet is. Ekkor kezdődött a családi vállalkozás rendkívüli jólétének korszaka.

11.  1998-ban a vállalkozás nyilvános részvénytársasággá vált. Ekkorra mérete és értéke is indokolttá tette, hogy tőzsdére lépjen. 2000-ben a cég felvásárolta a népszerű cipőmárkát a Sorel-t, 2003-ban a Mountain Hardware-t, 2006-ban pedig a Pacific Trail és a Montrail beolvasztása következett. Óriási léptekben haladtak előre és növelték vagyonukat.

12.  2001-ben a Columbia márka lett az Egyesült Államok legnagyobb síruházati kiskereskedője. Ezt a státuszt a bruttó bevételük alapján nyerték el. Hosszú és zökkenőkkel teli utat tettek meg idáig, ami szépen mutatja, hogy az odaadás és a kemény munka csodákra képes.

13.  2008-ban bejelentették, hogy a cég hároméves elkötelezettséget vállal a Team High Road group – Tour de France kerékpár versenyző csapat – szponzorálása mellett. A csapat ezután Team Columbia néven versenyzett. 

14.  A Columbia Sportswear Company (COLM) 2016-os nettó árbevétele már 2,38 milliárd dollár volt. 

15.  A vállalat folytatta gyors terjeszkedését, és folyamatosan nyitotta üzleteit az Egyesült Államokon kívüli országokban is. Több mint 10.000 kiskereskedelmi egység üzemel világszerte. Ide tartozik Észak-Amerika, Európa, Ázsia, Dél-Amerika és Ausztrália-Új-Zéland. A márkanév az Egyesült Államokon kívül is töretlen népszerűségnek örvend.  

16. TÖKÉLETES! ÉS MOST MÉG JAVÍTSATOK RAJTA!" - Ez a szigorú irányelv készteti Gert Boyle elnököt és vállalatát ma is arra, hogy kegyetlen körülmények között teszteljék termékeik, a zord oregoni hegyek között, így biztosítva a kiváló minőséget az extrém igényű felhasználóknak is.

17.  Ennek köszönhetően Amerikán kívül már a világ számos országában a Columbia márka az egyik legnépszerűbb outdoor sport márka. A Columbia termékeit a síelők, snowboardosok, túrázók, hegymászók, kempingezők, horgászok, vadászok, terepfutók, és számos szabadtéri sport rajongó viseli büszkén, értékelve a márka kifinomult stílusát és kiváló minőségét.

A Columbia márka saját bevallása szerint manapság nem csupán vezető szerepet játszik a sportruházati cikkek, cipők és kiegészítők piacán, fő küldetésük, hogy összekapcsolják az aktív embereket a szenvedélyükkel.

Keresd kedvenc Columbia termékeid márka oldalunkon:

https://sportplaza.hu/columbia
2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolJump From PaperLafumaLeathermanLenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReimaRocklandRossignolRP OutdoorSalomonSauconySchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZTAM, BESSENYEI BELA