A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat

Mikor érdemes edzés helyett inkább pihenni?

A testmozgás rendkívül fontos része az egészséges mindennapoknak, de vannak olyan esetek, amikor a legjobb amit tehetünk, ha otthon hagyjuk az edzőcipőnket és pihenünk egy kicsit.
Ha valaki rendszeresen edz, biztos tapasztalta már, hogy az edzések általában élvezetesebbek, sőt hatékonyabbak is, ha közbe iktatunk egy-egy pihenőnapot. Mentálisan és fizikailag is szüksége van a szervezetnek pihenésre. A test pihenési idejének beiktatása a rutinba a hatékony edzésprogram szükséges része. Ilyenkor pihennek az izmok, az ízületek, illetve segít abban is, hogy újult erővel vágjunk neki egy újabb kihívásnak. 

Az, hogy hetente hány pihenőnapra van szükségünk sok mindentől függ – életkortól, egészségi állapottól, a testmozgás típusától, valamint az edzések intenzitásától –, általános irányelv ezzel kapcsolatban nem fogalmazható meg. Saját testünk és határaink ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő egyensúlyt. Az ütemezett pihenőnapok mellett azonban vannak más esetek is, amikor legjobb, ha lelkiismeretfurdalás nélkül kihagyjuk az edzést. 
Egyik ilyen eset, amikor az átlagosnál magasabb a stressz szintünk. Amikor túlterheltnek érezzük magunkat a munkahelyünkön, zsonglőrködünk az időnkkel, hogy a családi kötelezettségeknek is eleget tegyünk, és nem látjuk a fényt az alagút végén. Érdemes egy-egy ilyen nehezebb időszakban hallgatni a testünk jelzéseire. Testmozgás közben a pulzus magasabb az átlagnál, ami fokozhatja a szervezet stressz terhelését, nem beszélve az edzésre való eljutás esetleges nehézségeiről – forgalom, tömeg, stb. – ami további idegeskedéshez vezethet. Ugyanakkor az is igaz, hogy sok ember számára a testmozgás egyfajta stresszoldásként működik. Stimulálja az endorfintermelést, aminek hatására kellemesen érezzük magunkat edzés után. Ha ebbe a csoportba tartozunk, akkor természetesen érdemes a stresszes napokon is beiktatni az edzést, de lehet, hogy érdemes az intenzív testmozgás helyett ilyenkor valami könnyedebbet választani. A jóga, a séta, vagy egy laza kocogás a szabadban segít a testnek ellazulni és felfrissülni.

A kialvatlanság szintén egy olyan állapot, amikor érdemes fontolóra venni a pihenést a mozgás helyett. Mindenki számára köztudott, hogy az alvás elengedhetetlen, de sok ember még mindig nem tekinti prioritásként. Ha nem alszunk eleget, a testünk sem teljesít a megszokott szinten, kvázi nagyobb a sérülés kockázata. Tehát, ha kimerültek vagyunk, jobb ha egy jó nagyot alszunk és csak másnap térünk vissza az edzőterembe. 
Erős izomláz esetén szintén érdemes beiktatni egy kis szünetet, ugyanis kutatások bebizonyították, hogy az izomrostoknak időre van szüksége a regenerálódáshoz, amit egy esetleges újabb intenzív behatással csak megnehezítünk. Enyhe izomláz esetén sokszor valóban segít, ha rádolgozunk; de ha igazán fájdalmas, a mozgásunkat akadályozó izomlázat tapasztalunk, érdemes inkább kihagyni egy alkalmat. Az izomzat egy lágy szövet, ami csodákra képes, de a túlzott igénybevétel során könnyen sérülhet, vagy szakadhat.

A különböző sérülések, vagy betegség esetén természetesen nem kérdés, hogy kimarad az edzés. A mozgás célja az egészségünk megőrzése. Nem érdemes hát kockára tenni azzal, hogy megszállottan ragaszkodunk olyankor is a megszokott edzésrutinhoz, amikor ideje szünetet adni magunknak, a szervezetünknek a regenerálódásra.

Ha épp pihenőnapodat tartod és egy kényelmes otthoni ruházatra van szükséged, tekintsd át szabadidő nadrágjainkat, melegítőinket webáruházunkban.

Női melegítők, szabadidőruházat:
https://sportplaza.hu/noi/nadragok-szoknyak/szabadido-nadrag-melegito-szett

Férfi melegítők, szabadidőruházat:
https://sportplaza.hu/ferfi/nadragok/szabadido-nadrag-melegito-szett

2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolJump From PaperLafumaLeathermanLenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusPumaReebokRegattaReimaRocklandRossignolRP OutdoorSalomonSauconySchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZTAM, BESSENYEI BELA