A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat

Érdekességek a futásról

Érdekességek a futásról

A futás manapság az egyik legnépszerűbb testmozgás, már-már divattá vált. Ez nem is csoda, hiszen szinte bárhol és bármikor lehetőségünk van futni kortól, nemtől és testalkattól függetlenül, kondíciónknak és céljainknak megfelelő intenzitással. Kiváló élettani hatásain kívül azonban számos olyan érdekesség van a futással kapcsolatosan, amit kevesen ismernek. Ezek közül gyűjtöttünk most össze néhányat:

-       Évente megközelítőleg 1 milliárd pár futócipőt értékesítenek a világon.
-       A piros ruhát viselő futók nagyobb valószínűséggel nyernek, mert egy tanulmány bebizonyította, hogy a piros szín dominanciát és magasabb tesztoszteronszintet jelez.
-       Az ókori görög olimpiákon a résztvevők meztelenül futottak.
-       A gepárd, a föld leggyorsabb állata 110-120 km/h sebességgel tud futni.
-       Napi 30 perc futástól bizonyítottan jobb lesz a közérzetünk, jobban alszunk éjszaka, sőt növeli a koncentrációs képességet.
-       A futás javítja az állóképességet és fejleszti az idegrendszert.
-       1980 előtt az orvostudomány úgy tartotta, hogy a hosszútávfutásból eredő erőfeszítés árt a méhnek, ezért nők nem indulhattak maratonokon.
-       Minden idők legnagyobb sprintere Usain Bolt. A jamaicai sprinter 44,72 km/h sebességet ért el 100 méteren.
-       A statisztikák szerint a legfiatalabb maratoni versenyző az indiai Budhia Singh, aki 3 éves korában kezdett futni, és 48 maratoni távot teljesített, mielőtt betöltötte az 5 éves kort.
-       Hátra felé futva a leggyorsabban a német Markus Jürgen teljesítette a maratoni távot, 3 óra 42 perc 41 másodperces idővel ért célba a 2017-ben Hannoverben.
-       A zenehallgatás futás közben, akár 15% -kal is növelheti a teljesítményt.
-       A világ húsz legjobb távfutójának tizenkét tagja az északnyugat-kenyai Kalenjin törzs tagja.
-      A világ leghosszabb futása: A francia ultrafutó, Serge Girard 365 napon keresztül teljesített 27.011 kilométeres távot, miközben 25 ország határán haladt át.
-      Fauja Singh a legidősebb Marathon futó, aki 101 éves volt, amikor 2012-ben indult a London Marathonon, ahol 7:49:21-es időeredménnyel végzett.
-      Forrest Gump 15.248 mérföldet futott többször átszelve amerikát. Filmbeli teljesítményét a britt futó, Rob Pope az életben is megismételte 2016 és 2018 között 420 napot futva. 


Magyar ultrafutó sikerek:

-       A világ egyik legnehezebb futóversenye a meghívásos Badwater ultramaraton. Az extrém verseny 217 km-es hosszúságú. A Death Valley-ből indul, amely Észak-Amerika legalacsonyabb pontja, és a Sierra Nevada hegységben található Sequoia Nemzeti Park legmagasabb négyezres csúcsán, a Mount Whitney-n ér véget. 2017-ben Lubics Szilvia 36:09:12-es eredménnyel a 4. lett a versenyen.
-       A legendás görög Spartathlon ultra az egyik legnagyobb presztizsű ultra verseny a világon. Az indulók mindössze 40%-a fejezi be a versenyt, mely 246 km hosszúságú Athén-től Spártáig. Nehézségét növeli a szűk idő limit, mely mindössze 36óra, így a résztvevőknek alig van idejük pihenni. Lubics Szilvia 4 alkalommal nyerte meg a női versenyt, 2014-ben 26:53:40 pályacsúccsal.
-       A Himalájában rendezett Hell Ultra Running versenyen 120 óra alatt kell lefutni 480 kilométert, 10 ezer méteres szintemelkedéssel. A világ legnehezebb futóversenyének nevezett versenyen egyedül Szőnyi Ferenc ért célba 2017-ben.

Keresd legújabb terepfutó cipőinket webáruházunkban:

Férfi cipők (Columbia, Salomon, Hoka)
https://sportplaza.hu/ferfi/cipok/sport-edzocipo?sz=1&gyarto=9,253,81&ar=0,59990

Női cipők (Columbia, Salomon, Hoka)
https://sportplaza.hu/noi/cipok/sport-edzocipo?sz=1&gyarto=9,253,81&ar=0,59990


AdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCrocsDaineseDakineDesigualDockersDorkoEagle CreekEasy CampEdelridFjallravenFundangoGeographical norwayGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHokaHolmenkolJump From PaperLafumaLe Coq SportifLeathermanLenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletMountain HardwearMustoNew BalanceNikeNiteizeNordicaO'NeillOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusRegattaReimaRocklandRossignolRP OutdoorSalomonSchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZTAM, BESSENYEI BELA