A sportruházati szakértőd, már 11 éve
Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
+36 20 411 4999
Kapcsolat
  • 0

A Kékszalag vitorlásveseny

Az 52. Kékszalag nagydíj idén július 30-án kerül megrendezésre, amire a vitorlástársadalom már gőzerővel készül és a szervezők közel hatszáz hajó, és mintegy 3.000 versenyző részvételére számítanak.
Egy időben a tengerek leggyorsabb vitorlás hajója viselhette árbocán a kék színű szalagot. Ezt a hagyományt átültetve az első balatoni verseny célja 1934-ben az volt, hogy megtalálják a leggyorsabb hajót a Balatonon. A Kékszalag azóta sikeres versennyé nőtte ki magát és jelenleg is a legrégebbi tó kerülő vitorlás verseny Európában. A 155 km-es pálya a leghosszabb az európai regatta rendezvények között, és résztvevői a kontinens legnagyobb versenyzőinek csoportját képezik. A Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalon kijelölt táv teljesítésére a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésre. 2014 óta a hajókra vonatkozó korábbi korlátozások megszűntek, így azóta a Kékszalagon tulajdonképpen bármelyik hajóosztály elindulhat.

Érdekesség, hogy a Nemere nevű 75-ös cirkáló 1955-ben 57 évig fennálló kékszalag rekordot állított fel 10 óra 40 perc alatt, melyet csak 2012-ben tudott a Fifty-Fifty nevű katamarán megdönteni mindössze 8 perc előnnyel. A Fifty-Fifty tartja az abszolút időrekordot is, melyet 2014-ben ért el 7 óra 13 perc 57 másodperccel. Az első női kormányos győztes: Kultsár Istvánné Gordon Evelyn (1940, 1942) az egyetlen abszolút győztes női kormányos a verseny történetében.
 
Természetesen a fizikai erőnléten, a hajók kiváló állapotán és a megfelelő felkészültségen túl, nagyon fontos, hogy a hajósok lelkileg is fel legyenek készülve a megpróbáltatásokra, hiszen egy ilyen verseny során rengeteg kiszámíthatatlan faktorral kell számolniuk akár az időjárás, a szélerősség, vagy az emberi tényezők tekintetében.

A maximális teljesítmény elérésének érdekében nem elég a hajó kiváló felszereltsége, ugyanolyan fontos, hogy a vitorlázók is a megfelelő felszereléssel rendelkezzenek. Elengedhetetlen a jó minőségű cipő, a különböző időjárásnak megfelelő technikai ruházat vagy a fontosabb kiegészítők.

Szerencsére a vitorlás márkák fejlesztői nem csak a versenyzőkre gondolnak, így stílusos darabokat szerezhetünk be mindennapos utcai használatra is.

Válogass kedvenc vitorlás ruházataink és kiegészítőink között webáruházunkban:

Kedvelt férfi vitorlás márkáink (Helly Hansen, Musto, TBS)
https://sportplaza.hu/ferfi?sz=1&gyarto=10,70,25

Kedvelt női vitorlás márkáink (Helly Hansen, Musto, TBS)
https://sportplaza.hu/noi?sz=1&gyarto=10,25
2XUAdidasAigleAtomicBartsBirkenstockBridgedaleBruntonCare PlusCarl TorsbergCEPCollonilColmarColumbiaConverseCR7CrocsDaineseDakineDare2beDesigualDockersDorkoEagle CreekEastpakEasy CampEdelridFanaticsFjallravenFundangoGeographical norwayGeoxGrangersGSIHanwagHEADHeavy ToolsHelly HansenHI-TECHigh ColoradoHokaHolmenkolHYDRAPAKJump From PaperLafumaLeathermanLEKILenzLowaLuhtaMerrellMi-pacMicoMilletmiPacMizunoMountain HardwearMustoNew BalanceNew EraNike EQNike_NiteizeNordicaO'NeillONONEILLOutwellPetzlPOCPolaroidPranaPrimusReebokRegattaReimaRonhillRossignolRP OutdoorSalomonSauconyScarpaSchöffelSeaToSummitShoepsSilvaSmithSorelSpeedoSportplázaSuuntoTatonkaTBSTevaThe North FaceTimberlandTorstaiUnder ArmourUseemeUYNVaudeVerigavespaZiener
X
ITT DOLGOZOM, BESSENYEI BELA