A rögbi története

Arrianus író annó így jellemezte a sportot, szavait a mai kor Rögbisztárjainak is érdemes megfogadnia:

„Látni fogod, hogy milyen megfontoltan cselekszenek a játékosok. Mert senki sem vitatkozik jón és rosszon a harpastumnál, csak a továbbdobás és az elkapás az érdekes. Megvan benne a technika, a gyorsaság, a kiegyensúlyozottság, a mozgalmasság és az elme játéka. Ha én dobok, a másik elkap. Ám ha elveszítjük a labdát vagy gyámoltalanul dobunk és fogunk, mit ér a játék? Sokszor az egyik azt kiáltja: „Dobd!”, a másik „Ne dobd!, a harmadik „Dobtad volna nekem!” Nem játék ez már, hanem civakodás.”


Csapatsport

A rögbi egy olyan csapatsport, ahol két együttes mérkőzik egymás ellen azzal a céllal, hogy a tojás formájú labdát minél többször eljuttassa a másik fél célvonalára vagy azon túlra. Vagy átrúgja a rivális kapujának felső szárai között.

Ez a sportág a Harpastum nevű játékból származik. Kis, kerek labdával űzték olyan módon, hogy a csapattársak egymásnak passzolgattak az ellenfél vonalának keresztezésének szándékával. Fontos szerepe volt a játékban az erőnek és cselezőképességnek. Hasonló játék volt a camp ball és a hurling is, valamint a calcio. A calcioban a labdát cipelték, passzolták és az 50 perces játékot tömegek kísérték figyelemmel. A XIX. században, Angliában egyre népszerűbbek lettek a labda rúgására alapozott játékok. Korábbi leírások szerint 1823-ban Rugby városában az egyik játékos, Willliam Webb Ellis a futballmérkőzés alatt kézzel fogta meg a labdát, így próbálta meg megközelíteni az ellenfél kapuját. Erre annyira felháborodtak az ellenfelek, hogy utána futottak és leteperték a földre, mert szabálytalanságnak érezték a tettét. Ezáltal a jelenet által született meg az új játék, a Rugby football. Ez a sportág gyorsan elterjedt és folyamatosan alakultam meg a rögbiklubok. Az első, egyesületek közötti  mérkőzést 1963-ban játszotta a Blackheath és a Richmond csapata.


A rögbi 1908-ban és 1924-ben szerepelt az olimpiai programban, majd a hétfős változata pedig helyet kapott a 2016-os, Rio de Janeiró-i játékok programjában. A FIRA, azaz a Nemzetközi Amatőr Rugby Szövetség 1934-ben alakult meg. Amikor Anglia, Skócia, Wales és Írország is csatlakozott a szövetséghez 1994-ben, akkor az új neve International Rugby Board lett. Az IRB rendezei a sportág legjelentősebb eseményét, a Hat Nemzet Kupáját.