A jégkorong fejlődése Magyarországon

Magyarországon a XX. század elején a tengerentúli hoki és az európai foci keverékét, a bandyt (jéglabda) űzték szívesen, így ez a sportág tekinthető a jégkorong előfutárának.
1926-ban Budapesten adták át a kontinens legelső műjégpályáját, a városligeti létesítményt. 1925-ben játszották az első mérkőzést, amelyet a Magyar Hockey Club szervezett meg.
1937-ben tartották a bajnoki premiert, noha a válogatott már 1927-ben szerepelt az Eb-n és a III. helyet szerezte meg.


Ezt a sportágat sokáig csak a fővárosban űzték, mindemellett szezonális játékként tartottak számon, mivel fedett pálya még nem állt a rendelkezésre. Az 1980-as évektől viszont komoly fejlődésen ment keresztül ez a sportág. Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Miskolcon, Jászberényben és sok más településen is épültek létesítmények. A nemzeti csapat sokáig a világbajnoki C, majd a B csoportban játszott, viszont 2008-ban világsikert ért el: Japánban kivívta az elitkategóriában való szereplés jogát.

Ez a játék viszont a következő országokban a legnépszerűbb: Svédország, Finnország, Kanada, USA, Csehország, Szlovákia, Oroszország. Bár a felsorolt országokban mindenhol működik profi liga, a sportág csúcsát az NHL jelenti, amely az Észak-Amerikai Profi Jégkorongligája. Kelet és Nyugat legjobbjai szoktak megküzdeni a Stanley-kupáért és a bajnoki címért.

Magyarországon van jégkorong szövetség is, így ha kedvet kaptál a sporthoz, akkor érdemes ezt az oldalt megnézned: Magyar Jégkorong Szövetség: MJSZ

Ha esetleg nem tudnád, Ambrus Attila is ennek a sportágnak a szerelmese. Bármit is tett, a jégkorong iránti tiszteletét, szeretetét és odaadását senki nem kérdőjelezheti meg.