Ha sok havat szeretnél látni, irány Zakopane!

Zakopane Lengyelország déli határánál fekszik. Míg északról a Gubalówka- hegy határolja, addig délről a Tátra. Hegyeinek és gyönyörű kilátásának köszönhetően télen-nyáron kedvelt úticél. Nyáron inkább a túrázók látogatják, míg télen a téli sportokat kedvelők. A síelés mellett van még lehetőség korcsolyázni, szánkózni, de akár sífutás is lehetséges. Magyarországtól kb. 300 km-re található ez a különleges kis város, kocsival 5-6 óra alatt lehet megtenni ezt az utat.
 
Mivel Zakopane egy igazi turistaparadicsom, így könnyű szállást találni, hiszen ha már ott vagyunk, láthatjuk, hogy akármerre is nézünk, mindenhol apartmanok és szállodák tömkelege található. De azért érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni a szállásfoglalást.

De miért is látogatják olyan sokan Zakopane-t?

Nem mindenképp a látnivalói miatt. Inkább kiindulópontként szolgál a közeli hegyekben túrázók és síelők számára, de azért rengeteg program várja azokat is, akik csak nézelődnének és megkóstolnák a helyi specialitásokat.

De nézzük is, melyek a leglátogatottabb helyek:

Gáspár-csúcs

A Gáspár-csúcs a Tátrában található 1987 méter magasan. Túraútvonalon, de akár lanovkán is feljuthatunk, amely Európa egyik legrégebbi felvonója. Az út a csúcsra kb. 20 perc.

Gubalówka-hegy

Innen fantasztikus panoráma nyílik a Tátrára és Zakopane városára, ezért érdemes ide felmenni. Ha túrázni szeretnél, akkor öltözz fel alaposan, ha lehet vízlepergető kabátba és nadrágba, különben a nagy hóban hamar vizes lehet mindened. De ha gyorsan szeretnél feljutni, akkor érdemes siklóval menned, mely 3,5 perc alatt felér. Amikor felértél, kipróbálhatod a helyi ételspecialitásokat, de a hegygerincen akár téli lovas szánozásra is van lehetőséged.

Nowy Targ piac

Te is biztosan sokat hallottál korábban a lengyelpiacokról. Zakopane közelében lehetőséged van az igazi és nagy lengyelpiacot megtekintened, amely Nowy Targ-ban található. Oda érdemes többféle pénznemet magaddal vinned, úgymint: zlotyit vagy eurót.

Morskie Oko

A Tátrai Nemzeti Park területén rengeteg túraútvonal található, a könnyűtől a nehézig. Az egyik legnépszerűbb útvonal az a Morskie Oko-hoz, azaz a Halas-tóhoz, Tengerszemhez vezet. A közel 1400 méteres magasságban, 34 hektáron elterülő tó a Tátra legnagyobb tava, mélysége 51 méter. A tavat 2000 méter feletti hegycsúcsok, fenyvesek veszik körbe, fantasztikus látványt nyújtva a turistáknak.