Mire figyeljünk a mosásánál?

Fontos, hogy sportolás alatt higiéniás szinten is védjük magunkat és családunkat. A mai blog cikkünkben összeszedtük nektek, hogy a sportolás során viselt ruhákat milyen módon lehet tisztítani, illetve mire kell figyelni, hogy ruháink sokáig megőrizzék jó minőségüket.

Tudnunk kell, hogy sportolás alatt és után is rengeteg folyadékot vesztünk, aminek nagy részét a ruhánk nyerik el. A kellemetlen szagok nagy része nem a természetes izzadás miatt van, hanem a bőrünkön lévő baktériumok, illetve a rossz minőségű anyagú ruhák találkozásakor keletkeznek, így érdemes mindig megfelelő és jó minőségű ruhát viselnünk, hogy elkerüljük a kellemetlen szagokat.

Amennyiben jó minőségű aláöltözőt viselünk jelentősen csökkenthetjük a kellemetlen szagok kialakulását. Sokan nem tudják, de a legjobb aláöltözetek anyaga a polipropilén, mely antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően kevésbé „szagosodik” ellentétben a legnagyobb mennyiségben készülő poliészter vagy nejlon termékekkel. Ha aláőltözetről van szó mi csakis a Helly Hansen aláöltözőket ajánljuk!

Edzés után közvetlenül mindig zuhanyozzunk le. Szerencsére ma már az edzőtermek biztosítanak zuhanyzási lehetőséget, ezt használjuk ki. A zuhanyzás után használt törölközőt minden alkalom után mossuk ki, hogy a különböző baktériumok elpusztuljanak.

A cipőn és a sportmelltartón nem érdemes spórolni, de a laza pamutpólókból vannak olcsóbb termékek is, amiket bátran használhatunk.

Sokan nem értenek egyet azzal, hogy az edzőteremben a legdivatosabb felszerelésben legyünk, pedig gondoljunk csak bele, hogy az ember akkor tud igazán lazán edzeni, ha felszabadult, önbizalommal teli. Ha nekünk ezt a pluszt a divatos sportruha adja, akkor bátran fektessünk bele, mert sokkal hatékonyabban tudunk így edzeni.

Figyeljünk az alábbiakra a tisztítás során:

-         a ruhákat mindig kifordítva mossuk ki a címkén írt hőfokon. Fontos tudni, hogy a baktériumok 70 fok alatt nem pusztulnak el.

-         első használat előtt mindig mossuk ki a ruhákat

-         minden edzés után mossuk ki a felszerelésünket

-         törölközőnket is minden alkalommal mossuk ki

-         a cippzárakat mindig húzzuk be, a tépőzárakat zárjuk le mielőtt a mosógépbe raknánk a termékeket.

-         az edzés után ne tartogassuk napokig a szennyest, mert a baktériumok elszaporodhatnak.

-         a kényesebb darabokat rakjuk mosózacskóba

-         figyeljünk oda arra, hogy külön mossuk a világosabb és színesebb darabokat, hogy az esetleges színeresztés ne tegye tönkre a ruhákat.

-         ha izzadságfoltok vannak a ruhán, érdemes mosás előtt folttisztítóval előkezelni

-         a centrifugálást, jobb ha tudjuk, hogy nem szeretik a ruhák, így a lehető legalacsonyabb fokozaton vagy egyáltalán ne csináljuk.

-         kímélő mosószert használjunk, az öblítő használata kerülendő

-         időnként a mosógépünket is tisztítsuk át, vagy speciális erre kifejlesztett boltban kapható porral, vagy egyszerűen használjuk ecetet, amivel a környezetet is kíméljük és mindemellett még olcsó is.

-         sportcipőket is lehet mosni alacsony hőfokon és mosózsákba téve


A speciális technikai ruhákra más mosási szabályok érvényesek, ezekkel legyünk tisztába


-         a legtöbb technikai ruhának speciális izzadságkivezető funkciója van, így ezekkel akár több edzést is végig csinálhatunk, mielőtt mosnunk kellene őket.

-         általában már 30 vagy 40 fokon tudjuk hatékonyan mosni. Mindig figyeljünk a címke szerinti utasításokra

-         a magas hőfokú mosás a speciális védelmet adó anyagokat is kimoshatja a ruhából.

-         a vízlepergető ruhákat (Gore-tex vagy egyéb technikai anyagokat) speciális mosó és tisztítószerrel érdemes tisztítani, amit akár megtalálni az áruházunkban is ide kattintva.

-         impregnált termékekre is kifejezetten figyeljük, és kövessük a gyártó címke szerinti utasításait.


Ha sportruháinkat a megfelelő módon tisztítjuk, akkor hosszú évekig tudjuk őket használni az edzőterembe, vagy a szabadba. A sportplaza.hu oldalon rendszeresen figyeljük az akciókat, melyek segítségével kiváló minőségű darabokat tudunk beszerezni nagyon jó áron.