Sportpláza.hu

...

Ez a magyar találmány hódítja meg a sportvilágot!

Ismét büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk. Egyik legkreatívabb nemzet vagyunk, hiszen már megannyi mindent feltaláltunk és most itt egy újabb alkotás, amitől az állunk is leesik. Rengeteg találmányt köszönhet nekünk a világ, ilyen például a számítógép őse, a golyóstoll, továbbá a Rubik kocka és még sorolhatnám. Most itt egy újabb korszakalkotó magyar találmány, amely teljesen megváltoztatja a biciklizés élményét.

Egy másik kerékpár is magyar fejlesztésű, amely a “Stringbike” nevet kapta alkotóitól. Ha egy pillantást vetünk rá, máris láthatjuk, hogy nem egy hagyományos bringáról van szó. De vajon mitől is olyan egyedi és újszerű a kialakítása?

 

A Stringbike ledobta magáról a hagyományos láncot!

 

A láncot egy köteles rendszerrel helyettesítik, amely teljesen más élményt nyújt kerékpározás közben.

Ha szeretnél meggyőzödni a saját szemeddel, akkor nézd meg ezt a videót:

https://www.youtube.com/watch?v=-Qll6mb8akA

https://www.youtube.com/watch?v=5gDDQU6Z5vo

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

Rábukkantak a valaha élt leggazdagabb kalóz nyomára!

120 millió értékű kincset rabolt össze kevesebb mint egy év alatt a valaha élt leggazdagabb kalóz, aki a Forbes listája szerint Bellamy volt.

Amerikai kutatók azon dolgoznak, hogy megpróbálják kideríteni a DNS-vizsgálat alapján, hogy valóban Fekete Sam, a hírhedt kalóz maradványairól van-e szó, amelyet a 300 éve elsüllyedt hajóroncsban találtak meg Cape Codnál.

A yarmouthi Whydah Kalózmúzeum nem rég állította ki a hajón talált csontokat. A kutatók azt állítják, hogy a Fekete Sam, avagy Samuel Bellamy a hajón lelhette halálát. A csontok mellett a kalóz pisztolyát is megtalálták.

Végül a múzeum törvényszéki halottkémeket kért fel, hogy vessék össze Bellamy DNS-mintáját egy élő leszármazottjának a DNS-mintájával.

A Whydah Gally 1717-ben süllyedt el, roncsára pedig 1984-ben bukkantak rá. Több mint valószínű, hogy a hajó kincsei az óceán fenekén ékeskednek.

 

 kalóz

 

Amennyiben kedvet kapnál a kincskereséshez mindenképpen vigyél magaddal egyet a legújabb Helly Hansen mentőmellények közül, mert szükséged lehet majd rá!

 

A Helly Hansen mentőmellényeket itt találod:

https://www.sportplaza.hu/ferfi/sportfelszereles/mentomelleny/helly-hansen

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

Honnan származik a vitorlás cipő?

Legyen szó fiatalokról vagy idősebb korosztályról, ebből a lábbeliből biztosan találhatunk mindenkinél legalább egy párt.

A vitorlás cipő ma már nagy népszerűségnek örvend, és nem csak a hajózók körében. De vajon mióta van ez így?

A vitorlás cipőnek nagyon egyedi, jellegzetes dizájnja van, amely mindig felismerhető. Legtöbbször vászonból vagy bőrből készült, amelynek talpazatát úgy alakították ki, hogy a nyirkos, csúszós fedélzeten is képes legyen tapadni. Egyik legnagyszerűbb előnye, hogy nem hagy nyomot maga után a fedélzeten, így mindig tisztának láthatod a hajódat.  

     

De mióta is létezik a vitorláscipő?

 

1935-ben találták fel, amikor is Paul A. Sperry észrevette, hogy a kutyája Prince felszabadultan szaladgál a csúszós fedélzeten, anélkül, hogy bármi baja is esne.

Ekkor jutott eszébe az a fantasztikus ötlet, hogy milyen jó lenne, ha ő sem csúszna meg többet a hajó nedves részein.

Az ötletet tettek követték, így Sperry egy kés segítségével elkezdett olyan mintázatokat rajzolni, azaz vésni a cipője talpára, amilyen a kutyájának a tappancsa.

Az ötlet pedig sikeresnek bizonyult, hiszen világhírnévre tett szert, amelyet a Sperry négylábú barátja ihletett meg.

Ez az ötlet annyira hatásosnak bizonyult, hogy végül márka is született belőle. 1939-ben még az USA haditengerészete is felkereste Sperry gyárát, hogy tervezzen számukra egyedi darabokat.

 

Webáruházunkban a legnépszerűbb a Helly Hansen vitorlás cipőket itt találod:

 

https://www.sportplaza.hu/cipo/ferfi/vitorlas-cipo/helly-hansen

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

A sportolás pozitív hatásai a gyermekedre

El sem hinnéd, hogy mennyi jótékony hatása van a sportolásnak a szervezetünkre. Míg nálunk felnőtteknél segíti megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, a csontritkulást, a cukorbetegséget, valamint megszünteti az állandó fejfájást, stressz és gyomor- és bélrendszeri panaszokat, addig a gyermekeknél más területeken

fejti ki pozitív hatásait.Mivel egy gyermek folyamatos fejlődésen mennek keresztül, ezért fontos ügyelnünk arra, hogy ez megfelelő irányba történjen. Vegyük rá őt, hogy kezdjen el sportolni, hiszen rengeteg előnnyel, amelyek közül párat felsorolunk neked:

 • sportolással megelőzhető a gerincproblémák kialakulása (ha a gyerkőc nem mozog eleget és állandóan a telefonja felett görnyed, az problémákhoz vezethet)
 • a sportolás segít a negatív lelki problémák feldolgozásában, legyen szó iskolai konfliktusokról vagy más problémáról
 • csökkenti a stresszt és a szorongást
 • javítja a koncentrációt és a tanulási képességet
 • egészséges testképet kap önmagáról, megtanulja elfogadni magát és másokat
 • sikerélmény érheti, amely egészségesen befolyásolja és növeli az önbizalmát
 • a sport kemény munkára, önfegyelemre, kitartásra és küzdésre tanítja meg a gyermeked
 • levezeti a felesleges energiát (nem keveredik rossz társaságba)
 • csapatjátékos lesz, megtanul közösségben élni, alkalmazkodni és együttműködni
 • energikusabb lesz, szívesebben tanul, jobbak lesznek az iskolai eredményei, motiváltabb

Ha szeretnéd gyermekedet még jobban motiválni, akkor nézz körül nálunk és vásárolj neki menő sportcuccokat, hogy még több kedvet kapjon a sportoláshoz, hiszen neki még nagyon fontos a márka, a kiváló megjelenés a baráti körében.

 

Ezen az oldalon találod a gyerek termékeinket: https://www.sportplaza.hu/junior-gyerek

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

Softshell - Polár - Hardshell, anyagok közti különbségek

Softshell

A Softshell anyagnak légáteresztő tulajdonsága van, mindemelett rugalmas, kopásálló, és szélálló. Többféle vastagságú anyag létezik, különféle vízállósággal.

A Softshell-t (puha héj) ruhának is nevezzük, amelyet nagyon kényelmes viselni, könnyű benne mozogni és elbírja a könnyű esőzést is. A softshell anyag mégis inkább egy puhább, kopásálló, rugalmas szövet (membránnal vagy anélkül). Vízálló a polárral ellentétben, és légáteresztőbb, valamint melegebb is.Vastagabb és/vagy membrános verziói teljesen szélállóak, ezért szeretik a motorosok, biciklisek is, rugalmas, ezért pedig a hegymászók. A Softshell kabátok a külső vízálló héjkabátok és a polár pulóverek között foglal tehát helyet, részben ötvözve azok tulajdonságait.

Hardshell

A Hardshell kabátoknak (más néven héjkabát) elsősorban a kint időjárási viszonyoknak kell ellenállnia. Tehát nem melegít minket, nem tárolja el a testünk hőmérsékletét, ezért érdemes funkcionális aláöltözettel kombinálni. Viszont 100%-osan ellenáll a víznek, így ha párás levegőn tartózkodunk, vagy épp elkezdett ömleni az eső, akkor sem kell kétségbeesnünk, hiszen a hardshell kabát tökéletesen megvéd minket. Ugyanez jellemző a havas és a szeles időjárásra is. Ezek a kabátok olyan technológiával lettek ellátva, hogy még a rendkívüli időjárástól is meg tudjon minket óvni. Egyetlen hátránya, hogy strapabíró anyagának köszönhetően mozgás közben nem olyan halk, mint egy Softshell kabát, de cserébe megvéd minket a zord időjárástól. Az utóbbi években megjelent a hardshell kabát új változata: a superlight. Papírvékony, ugyanakkor tökéletesen vízálló, légáteresztő, és még strapabíró is.

Mivel rendkívül könnyű, így egyszerűen magunkkal tudjuk vinni.

Polár

Az 1980-as évektől található meg a polár pulóver a gardrób szekrényünkben, amelyet mindenki előszeretettel hord. Ezek a puha, meleg és víztaszító polár pulcsik meglepően melegen tartanak. Elasztikus anyaga és állítható részei növelik a viselési komfortot és csökkentik a hőveszteséget. A legtöbben szeretjük az “otthon érzést” és sokszor nehezünkre esik kimozdulni. Ezek a pulcsik pótolni tudják ezt az állapotot, hiszen annyira puha és meleg anyagból készülnek, hogy egész nap úgy érezzük benne magunkat, mintha a saját kis ágyunkban pihengetnénk a pihe-puha takarónk alatt. Funkcionális anyagai kevés ápolást kívánnak, könnyen moshatóak és gyorsan száradnak.

Ma már széles választékban találhatunk polár pulóvereket férfiaknak és Nőknek ,így könnyen megtalálhatjuk a megfelelő darabot otthoni viseletre, hétköznapokra vagy aktív sporttevékenységekhez

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

Minden edzés után kötelező a másnapi izomláz?

Gyakori tévhit az, hogy csak akkor volt sikeres az edzésünk, ha másnapra gyötrelmes izomlázunk van. Izomláza már mindenkinek volt, így csak pár szóban mutatnám be ezt a jelenséget. A megterhelő fizikai aktivitás után jelentkezhet fél, egy, másfél, de akár két nappal később is. - Az, hogy mikor jelenik meg, nincs jelentősége. -

 

Egyesek szerint egy gyulladásos állapot, amit a láz szó is tükröz, míg angol nyelvűek izomérzékenységként, izomsérülékenységként vagy izommerevségként emlegetik. Edzés során az izmunk mikroszkopikus sérüléseket szenved el. Majd ezeket a sérüléseket a szervezetünk később meggyógyítja, és gyógyult izmunk egy picivel nagyobb lesz. Ahhoz, hogy látványosan megnőjön az izmunk, sok száz, ezer ilyen sérülést kell elszenvednie, ami hosszú évek kitartó munkája.

 

- Itt gyorsan meg is jegyezném, hogy nem kell attól félni, hogy túl izmosak leszünk, ha elkezdünk hobbi szinten lejárni a terembe, és mindent beleadunk az edzésbe. Ahhoz, hogy az izmunk jelentősen megnőjön, fehérje és szénhidrátdús étkezésre van szükség. -

Miért van izomlázunk?

Régebben az izomszövetben felszaporodó, majd a véráramba bekerülő tejsavat tették felelőssé. El vagy savasodva - hallottuk gyakran.

A legújabb kutatások szerint, az izmokban mikrosérüléseket, repedéseket okozunk amikor alaposan leterheljük. A leterhelt izmokon keresztül víz áramlik a szövetbe, ödéma keletkezik, mely feszíti az izmot.Eközben az izomsejtekből felszabaduló kalcium és a gyulladásban résztvevő, helyszínre áramló fehérvérsejtek által termelt anyagok ingerlik a fájdalomreceptorokat.Akárhogy is, ez természetes folyamat, nem kell kímélni magunkat.

Edzhetek, ha izomlázam van?

Ha az a célod, hogy minél nagyobb izmokat növessz, akkor tilos arra az izomcsoportra edzeni.

Ha pl. futó vagy, akkor nyugodtan. Az izmod így kitartóbb lesz.

Mit tegyek, ha izomlázam van?

Pihentesd az adott izomcsoportot. Nincsen pirula, ami elmulasztaná. De a pihentetés nem azt jelenti, hogy tilos mozgatni. Ha mozgatod, akkor gyorsabban elmúlhat az izomlázad.

Sok sportolóval előfordul az, hogy egyes izomcsoportjuk nem savasodik be soha, vagy csak nagyon ritkán. Ez is rendben van. A vállizom és a vádli is ilyen. A kicsi izmok gyorsan regenerálódnak. Ellentétben a combizommal, hátizommal. Ezek nagy, lomha izmok és előszeretettel savasodnak és lassan “gyógyulnak”. A testépítők a vádlijukat, vállukat hetente kétszer is edzik, míg a combizmukat csak egyszer.

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

Ezért ne vidd kezdőként túlzásba a sportot

Ha most kezdtél el sportolni és nagy a lelkesedésed, akkor könnyen mértéktelenségbe csaphat át a dolog.

 

Gyakran az első pár alkalom után hatalmasat tud fejlődni az ember, főleg akkor, ha már korábban is sportoltunk. A lelkesedés okai lehet a hirtelen sokkal jobb közérzet,

valamint a megnőtt izomtömeg. Ám, tudni kell megállni, mert pár héten belül, könnyen túledzettség lehet a vége.

 

A túledzettség tünetei lehetnek:

 

- folyamatosan rossz közérzet

- fáradság

- fájó izületek

- nátha, influenza szerű tünetek, vagy teljes lebetegedés

- jelentősen csökkenő étvágy

- sérülések

- alvási szokás megváltozása

 

Egyszóval a testünk tiltakozik a következő edzés ellen!

 

A cikket én, Gábor írom. Az én tüneteim: torokfájás, étvágytalanság és nem szeretnék ilyenkor kikelni az ágyból.

Kb. egy 1 hetes pihenés kell ilyenkor.

 

Túledzettségre nincsen megoldás. Pihenni kell! A multivitamin szedését ilyenkor is folytasd és a megfelelő mennyiségű fehérjebevitelre is ügyelj. 2g/tsk.

A megfelelő tiszta víz bevitelére is ügyelj, 2,5 deci víz / kg, azaz egy 100 kg-os embernél 2,5 liter / nap az elfogadott.

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

Milyen fej- vagy fülhallgatót válassz edzéshez?

Alapvetően két típust különbözetünk meg.

A fejhallgatót és a fülhallgatót.

 

A fejhallgató az egész fület körbeöleli, míg a fülhallgatót a hallójáratodba dugod be.

Ismertebb hazai testépítőkön a Beats by Dr. Dre termékei vannak, illetve Majka is ezt a márkát preferálja. (nem fizetett reklám)

Fej- és fülhallgatókat is egyaránt szoktak használni sportoláshoz.

 

Talán súlyzós edzésnél mindegy, hogy milyen nehéz szerkezet húzza a fejedet, futáskor pedig minden deka számít.

 Így futáshoz mi inkább a fülhallgatót ajánljuk, abból is azokat a típusúakat, amelyek sportoláshoz lettek kitalálva, és megkapaszkodnak a fül egy részében.

 

1

Ha maximális kényelmet szeretnél, akkor válassz egy vezeték nélküli típust:

Szerencsére vezeték nélküli típusból létezik mindkét alapmodell:

 

Fejhallgató:

 2

 

Fülhallgató:

 

 3

Az Apple AirPods termékét sem lehet figyelmen kívül hagyni.

 4

Nagyon strapabíró és cseppálló. Érdemes ezt választanod, ha tudod magadról, hogy az edzés végére szakad rólad a víz.

A fejhallgatónál még az is szempont, hogy zárt vagy nyitott.

A zárt fejhallgató rázárul a füledre, a nyitott fejhallgató pedig a fül felől és a külső oldalról is szabadon szellőzik.

A zárt rendszer gyorsan felmelegíti a fület, így gyakran kell szellőztetni.

 

Íme a nyitott, melyben nem termelődik hő:

 

 5

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

Az edzőteremben ezeket a szabályokat tartsd be!

Az edzőteremben való edzés egyre népszerűbb, de ez nem mindig volt így. A 60-as években csak egy nagyon szűk réteg járt súlyzós edzést végezni. Arnold Schwarzenegger 1968-ban költözött ki Amerikába. Az 1969-es Hercules New Yorkban című filmben sokkolta az izmaival a közönséget és szélesebb körben

tudta népszerűsíteni a súlyzós edzést.

 

Arnoldnak köszönhetjük azt, hogy manapság ennyi embert érdekel az edzőterembe való járás.

 

Ám az edzőtermi látogatásnak vannak írott és íratlan szabályai!

 

1. Köszönjünk a terembe belépve és az öltözőben mégegyszer. Távozáskor is érdemes e műveletet megismételni.

 

2. Melegítsd be a tested. A nyújtás nem számít bemelegítésnek. Mozgasd át a tested az edzés előtt, mert ezzel jelzed, hogy terhelésre kell készülnie.

Az átmozgatással megemeled a pulzusodat és az izmaidba szó szerint bemelegíted. Kezd az edzést mindig kis intenzitással és fokozatosan emeld.

Az edzés végén nyújtsál, ha nem akarsz merev, használhatatlan izmokat.

 

3. Zárt, sportcibőben eddz. A papucs balesetveszélyes rád és a társaidra nézve is!

A férfiak itt találhatnak maguknak olcsó, de strapabíró sportcipőt: https://sportplaza.hu/ferfi/cipok/sport-edzocipo

A nők pedig itt: https://sportplaza.hu/noi/cipok/sport-edzocipo

 

4. Hagyd edzeni azt, aki edzeni ment le és nem beszélgetni. Gyakran találkozni azzal a jelenséggel, hogy az amatőr 1-1 gyakorlat között tart egy 10-15 perces telefon-nyomkodós szünetet, ezzel pedig elfoglalja a gépet. Egy intenzív súlyzós edzés megvan 40 perc alatt, de ha foglaltak a gépek, akkor 80 percig is eltart egy edzés. Sok üzletember jár egy-egy terembe, gondolj rájuk is!

 

5. Használj törülközőt amikor használsz egy-egy gépet. Soha sem tudhatod, hogy előtted ki izzadta össze…

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

Milyen mozgásformával tudok lefogyni?

A fogyáshoz 2 dolog szükséges:

 

1.) Megfelelő kalóriabevitel

2.) Aerob mozgásforma

Kezdjük a másodikkal, a mozgással. Kétféle mozgásforma van, az aerob és az anaerob.

Az aerob mozgásforma alacsony intenzitású, általában lábmunka. Itt a pulzusod a megszokottnál magasabb tartományban van, de még folyamatosan tudsz beszélni, nem fulladsz. Az izommunka nem megterhelő. Ilyen mozgás pl.: a gyaloglás, ellipszis tréneren végzett gyakorlat. Ha az izommunkna nem intenzív, akkor nem az izom szénhidrát raktárából fedezi a testünk a szükséges energiát, hanem a zsírból.

Ez a folyamat akár 5 perc után is beindulhat, de a kezdőknél 20-30 perc is lehet. Egyes tanulmányok szerint a zsír égetése 40 perc után indul be. Bárkinek is legyen igaza, napi 40 perces laza, de egyenletes sétálás és a zsír leolvad rólunk!

Nagyon fontos, hogy ha a zsírégetés a célunk, akkor a sétálásnak monotonnak kell lennie. Ha a városban sétálunk és 40 perc alatt 5x meg kell állnunk pl.: piros lámpa miatt, akkor nem fog égni a zsír. Gondoljunk csak a postásokra. Hiába gyalogolnak egész nap, ha 5 percenként meg kell állniuk. Egy futópad is nagyon jó választás erre a célra, ha otthon szeretnénk edzeni.

A futás, súlyzós edzés anaerob edzés. Ebben az esetben az izom tápanyag elégetéséből nyeri ki az energiát, amit ideális esetben a testünk visszatölt és így az izmunk nőni fog. A zsírunk megmarad és az izmunk nő. Jó példa erre egy súlyemelő. Az aerob edzést nem tudod túlzásba vinni. Napi szinten reggel, délben és este is csinálhatod. A testépítéssel komolyan foglalkozók minden nap égetik a zsírt. Ha neked ebben a pillanatban megerőltető lenne 40 percig folyamatosan mozogni, akkor csak napi 5 perc aerob mozgás legyen a célod. Hidd el, drámai lesz a változás az első hónapban. Akár hiszed, akár nem, egy idő után a tested követeli fogja azt, hogy megemeld a kezdeti 5 perc mozgást!

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

Síszezon: avagy mire figyeljünk oda síelés közben?

Minden évben elérkezik a síszezon, amikor is rengetegen indulunk útnak, hogy szép környezetben sportolhassunk.

Viszont nagyon fontos, hogy épen és egészségesen térjünk haza, ezért nem árt tisztában lenni pár dologgal, amelyek a biztonságos síelésre vonatkoznak:

 

 • Mindig figyeljünk a többi síelőre, ne veszélyeztessünk másokat a pályán
 • Sítudásunknak és az időjárási viszonyoknak megfelelően válasszuk meg a sebességünket
 • A hátulról jövőnek kell mindig kikerülnie az előtte haladót
 • Úgy kell előzni, hogy közben ne zavarjunk másokat
 • Mielőtt elindulunk a pályán, nézzünk alaposan körbe
 • A pálya szélén, jól belátható helyen álljunk meg
 • Fel- vagy legyalogláshoz csak a pálya szélét használjuk
 • Értelmezzük mindig a figyelmeztető táblákat
 • Tudásunknak megfelelően válasszuk ki a sípályát
 • Ha balesetet látunk, maradjunk a helyszínen és nyújtsunk segítséget
 • Mindig legyen nálunk fényképes igazolvány

 

Az előírások betartása mellett fontos a védőfelszerelés beszerzése is, hiszen ez óv meg minket a kisebb- nagyobb balesetektől:

 

Kezdőknek: bukósisak, gerincvédő

Haladóknak: bukósisak, gerincvédő

Versenyezőknek: bukósisak, sípcsontvédő bot-protektor, gerincvédő, alkar-és könyökvédő.

 

A gerincvédő alá fel tudunk venni különböző technológiával készült aláöltözetet, így kényelmes lesz mozogni benne.

Megizzadni sem fogunk, hiszen nedvességet elvezető képességgel rendelkeznek.

 

Kerüljük a pamut aláöltözetet, hiszen igaz, hogy felszívja az izzadságot, de meg is tartja, így kellemetlenné válhat a sportolás és meg is fázhatunk.

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA
...

Az örök fiatalság titka: az úszás

Az úszás az egyik legrégebbi mozgásformánk. Mindemellett kellemes időtöltés, kikapcsolódás és pihentető sport.

Akik rendszeresen járnak úszni, tudják, hogy milyen  pozitív hatással  bír a szervezetünkre a vízben való mozgás.

Nézzük, melyek az úszás jótékony hatásai:

 • hozzájárul a szív egészséges működéséhez
 • javítja az anyagcsereszállítást
 • javítja a légzést, megnő a tüdő kapacitása
 • minden belső izmunkat átmozgatja
 • kevés terhelés ér minket, ezért minden korosztály számára ajánlott
 • kevés az esélye annak, hogy úszás közben megsérülünk vagy túlterheljük magunkat
 • sportsérülések után is jó kezelés lehet
 • súlyos embereknek segíthet az ízületi problémáikon
 • a víz nyugtat, csökkenti a mindennapi stresszt és a feszültséget

Ha szeretnéd megőrizni az egészséged, akkor szerezz be pár divatos fürdőruhát/fürdőalsót , és irány az uszoda!

 

Férfi Fürdőnadrágok: https://www.sportplaza.hu/ferfi/furdonadragok

Női Fürdőruhák: https://www.sportplaza.hu/noi/furdoruhak

Sosem késő elkezdeni úszni és törődni az egészségünkkel.

Teljes szöveg elrejtése
VISSZA